Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гръцки товарен кораб пострада от руска мина в Черно море. Двама моряци са ранени


Кораб, превозващ зърно в Черно море (илюстративна снимка).
Кораб, превозващ зърно в Черно море (илюстративна снимка).

Гръцки товарен кораб, плаващ под панамски флаг в Черно море, се е натъкнал на руска мина, предаде Укринформ, цитирайки въоръжените сили, отбраняващи Южна Украйна. Впоследствие на палубата му е възникнал пожар, а двама моряци са пострадали.

Русия разглежда всеки кораб в Черно море като потенциална военна цел, след като през юли се отказа от международното споразумение за износ на украинско зърно, сключено с посредничеството на ООН.

Заради опасността от мини във водите на Черно море през октомври Румъния, България и Турция обявиха, че планират обща противоминна операция.

"Все още не знаем какво точно се е случило, но капитанът ни информира, че е имало експлозия", заяви представител на базираната в Атина компания NAVA Shipping.

Пострадалият плавателен съд е плавал към дунавско пристанище, където е трябвало да натовари зърно. За да не потъне, капитанът му го е насочил към плитчини и е подал сигнал за помощ.

Към него са били насочени катери на бреговата охрана и службата за спасяване. След оглед на борда му, корабът е бил изтеглен от влекачи до близко пристанище.

Единият ранен моряк е бил прегледан на място, докато другият е бил откаран в болница за допълнителни изследвания. Според първоначалната информация състоянието му е задоволително.

Южните украински отбранителни сили подчертават, че продължават да осигуряват безопасността на гражданското корабоплаване в условията на плътно разположени вражески мини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG