Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел няма намерение да окупира Ивицата Газа


Южната част на Ивицата Газа след обстрел от Израел
Южната част на Ивицата Газа след обстрел от Израел

Израел няма намерение да окупира Ивицата Газа след края на войната с Хамас. Това каза израелският министър на отбраната Йоав Галант във вторник, цитиран от Ройтерс.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Новината идва на фона на продължаващи сражения, които израелската армия води в Ивицата Газа, след като на 7 октомври Хамас нападна Израел. В средата на ноември израелският министър-председател Исак Херцог предупреди, че Израел може да остави вакуум в Газа след войната, а това може да наложи оставането на "много голяма сила" в Ивицата.

Йоав Галант каза, че Израел е готова да обсъди алтернативи за това кой ще контролира територията, стига това да не е враждебна по отношение на Израел групировка.

"Всичко останало, според мен, може да бъде обсъдено. Със сигурност това няма да бъде Хамас, а също така няма да бъде и Израел. Ние ще запазим свободата си да действаме, да действаме военно срещу всяка заплаха", каза той.

Галант съобщи, че единственото, което цели Израел, е да се погрижи за сигурността на своите граждани по границата с Газа. Той съобщи и че два месеца след началото на войната Израел вече е постигнала напредък, особено в северната част на Газа, където ситуацията е близо до "критичната точка".

Войната в Газа започна на 7 октомври. Тогава Хамас нападна Израел, вследствие на което загинаха 1200 души, а други 240 бяха отвлечени. В отговор Израел нанесе въздушни удари срещу Газа. Според здравните власти там към момента загиналите са повече от 15 хиляди.

От тогава редица организации призовават за спиране на военните действия на Израел. Американският президент Джо Байдън неведнъж е предупреждавал израелския премиер Бенямин Нетаняху, че окупацията на Газа би била "голяма грешка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG