Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ученикът Георги Пашалиев, който проби в света на изкуствения интелект


Георги Пашалиев. Колаж: Свободна Европа
Георги Пашалиев. Колаж: Свободна Европа

Той още е ученик, но вече постигна исторически успех за България. И то в една от най-актуалните и сложни научни сфери - изкуственият интелект. Той е Георги Пашалиев и е Човек на деня на Свободна Европа.

Дванайсетокласникът от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Георги Пашалиев записа името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 във всички сфери на науката.

Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази научна област, съобщиха преди дни от Министерството на образованието и науката (МОН).

Пашалиев успява да постигне това след усилена работа, започнала през лятото на 2022 година, благодарение на института INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той предлага програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво.

Още миналото лято Пашалиев е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер - докторант в "Макс-Планк".

Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и INSAIT, това лято Пашалиев продължава работата си в София.

"Винаги съм обичал да се занимавам с математиката и съм харесвал начините, по които може да се приложи в реалния свят", казва Пашалиев пред телевизия Bulgaria on air. "Започнах да се интересувам от изкуствения интелект и се оказа, че до голяма степен зависи от математиката, дори в някои отношения повече от програмиране и информатика".

Той започва да изучава как може да приложи любимата си наука и в тази сфера. Неотдавна се включва в новата програмата на института INSAIT - STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Тя е уникална, тъй като в продължение на 8 до 10 седмици учениците не само работят заедно с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в института.

Пашалиев работи в програмата заедно с три момичета, всяко от които има неговия голям потенциал - Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас.

"Работим с ментори, докторанти, дори професори, имаме срещи, на които разпределяме работата. Допитваме се до нашия ментор, ако някой от нас има затруднения. Голяма част от нещата, които правим, изискват знания, които се натрупват с години", казва още ученикът.

В един от съвместните си проекти те работят по изкуствен интелект за болници, който да предвижда бъдещи заболявания на пациенти.

За бъдещето си Пашалиев казва, че иска да учи приложна математика в западен университет. "Но моята идея е да науча знания там и да мога да се върна и да ги приложа тук, защото именно тук в момента се нуждаем от това", казва той.

Ученикът вярва, че с тласъка, който му е дал INSAIT, ще може да го постигне. Институтът има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект.

Само преди месец INSAIT стана част от ELLIS - водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват университети и институти като "Оксфорд", "Кембридж", "Макс-Планк" и други.

XS
SM
MD
LG