Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ-СДС може да подкрепи Асен Василев за вицепремиер след ротацията


Министърът на финансите Асен Василев и премиерът Николай Денков
Министърът на финансите Асен Василев и премиерът Николай Денков

ГЕРБ-СДС е готова да подкрепи сегашния министър на финансите Асен Василев за вицепремиер след ротацията, ако той бъде предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Това каза председателят на СДС Румен Христов пред бТВ в сряда.

Малко по-късно същия ден обаче премиерът Николай Денков отхвърли възможността вместо него вицепремиер да стане Василев. По думите му ако бъде предложено и Василев да заема поста, тогава вицепремиерите трябва да са двама.

Според първоначалното споразумение Денков трябва да размени сегашния си пост с Мария Габриел през март и да стане вицепремиер. Договорката за премиерство на ротационен принцип между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС беше постигната през юни миналата година.

"Ако Асен Василев бъде предложен за вицепремиер от ПП-ДБ, ще го подкрепим", каза в сряда Румен Христов. Такава идея беше изказана преди дни и от Росен Желязков от ГЕРБ.

Министър-председателят Николай Денков обаче отхвърли възможността.

"Няма промяна в това, което сме договорили, и трябва да го спазваме - да бъде направена размяна между мен и Мария Габриел на премиерското и вицепремиерското място", каза Денков в сряда.

"Ако държат на Асен Василев, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Но никога не сме обсъждали да бъде променена договорката за началната ротация", добави премиерът, който отговаряше на въпроси във Фейсбук.

По-рано през юни ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за правителство с програмен срок от 18 месеца, като в първите 9 от тях премиер да бъде излъченият от ПП-ДБ Денков, а след това предложената от ГЕРБ Мария Габриел. Ротацията им трябва да се случи през март.

Предстои обаче партиите да се разберат за точния механизъм, по който да се проведе тя. Не е ясно и дали ще има промяна в състава на министрите и кои от тях ще бъдат сменени.

По думите на Денков евентуалните промени ще бъдат решени първо между него и Мария Габриел и чак след това ще се търси позицията и на политическите партии по въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG