Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП провалиха изслушването на Главчев за Сребреница


Димитър Главчев в пленарната зала на Народното събрание, 2 юни 2024 г.
Димитър Главчев в пленарната зала на Народното събрание, 2 юни 2024 г.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП не се появиха на извънредното заседание на парламента в неделя и така провалиха изслушването на служебния премиер Димитър Главчев по повод българската позиция за резолюцията на ООН за Сребреница.

Заседанието беше насрочено от председателстващата Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ по предложение на ПП-ДБ. Това стана четири дни, след като сайтът BIRD публикува дипломатически грами, разменени между Главчев и българската представителка в ООН Лъчезара Стоева.

От тях стана ясно, че Главчев в последния момент е поискал от Стоева да оттегли българската подкрепа за резолюцията. Тя обаче е отказала, включително и заради факта, че България е съавтор на документа. В крайна сметка Стоева гласува "за" приетата от ООН резолюция. Последва и изказване от сръбския президент Александър Вучич, който заяви, че е очаквал "изненада" от България, но тя така и не се е случила.

Изслушването на Главчев беше поискано от ПП-ДБ, за да обясни премиерът мотивите, с които поискал отстояваната от десетилетия позиция на България за Сребреница изведнъж да бъде променена в полза на Сърбия.

Самият министър-председател преди ден каза пред медиите, че "скандал няма" и повтори изразената от правителствената пресслужба в четвъртък теза, че изтеклите грами са "работни документи в незавършена фаза по взимането на решения". Главчев отказа да коментира в събота защо е поискал смяна на позицията на България по темата.

В неделя той дойде в пленарната зала, но депутатите не успяха да съберат кворум заради отсъствието на четири от парламентарните групи. При първата проверка в залата се регистрираха 67 депутати, а при втората - 69. Присъстваха депутатите от ПП-ДБ, деветима техни колеги от "Има такъв народ", един независим и председателстващата Кирова.

От "Възраждане" и БСП предварително бяха заявили, че няма да присъстват на извънредното заседание.

Полупразната пленарна зала в неделя.
Полупразната пленарна зала в неделя.

Заедно с Главчев в парламента дойде и министърката на здравеопазването Галя Кондева. Другата точка от дневния ред на проваленото заседание беше за това тя да бъде задължена да сключи Колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Резолюцията на ООН беше за обявяване на 11 юли за световен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница. Тя беше приета преди предстоящата 30-а годишнина от масовото убийство на босненски мъже и младежи през 1995 г.

Проектът за резолюцията беше внесен от Германия и Руанда заедно с още 32 държави, сред които САЩ, Франция, Великобритания, Италия и България. Гласуването в 193-членната Общото събрание на ООН мина с 84 гласа "за", 19 "против" и 68 въздържали се.

Резолюцията предизвика недоволство и лобистка кампания от страна на президента на Сърбия Вучич и ръководството на босненските сърби в Република Сръбска, където се намира Сребреница. Това е една от двете части на Босна и Херцеговина, като етническите сърби съставляват около 80 % от населението ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG