Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Скандал няма". Главчев отказа да коментира позицията за Сребреница. Депутатите го изслушват в неделя


Димитър Главчев говори пред медиите, 1 юни 2024 г.
Димитър Главчев говори пред медиите, 1 юни 2024 г.

Служебният премиер Димитър Главчев отказа в събота да коментира причините, заради които лично е поискал смяна на позицията на България по отношение на резолюцията на ООН за определяне на 11 юли за световен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Ден по-рано ПП-ДБ внесе в парламента предложение за свикване на извънредно заседание на депутатите, на което да бъде изслушан Главчев. Парламентът ще се събере в неделя. Искането на ПП-ДБ беше провокирано от публикувани в сайта BIRD дипломатически грами, разменени между Главчев и българската представителка в ООН Лъчезара Стоева.

От изтеклите документи стана ясно, че Главчев в последния момент е поискал от Стоева да оттегли българската подкрепа за резолюцията. Тя обаче е отказала, включително и заради факта, че България е съавтор на резолюцията. В крайна сметка Стоева гласува "за" документа. Последва и изказване от сръбския президент Александър Вучич, който заяви, че е очаквал "изненада" от България, но тя така и не се е случила.

"България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения", заяви лаконично Главчев в събота, докато присъстваше на разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.

Това е първата му лична реакция по случая, след като в четвъртък правителствената пресслужба разпространи свое съобщение. От него ставаше ясно, че изтеклите грами са автентични, но кабинетът на Главчев твърдеше, че те не съдържат "окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева".

"Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения", каза още в събота служебният премиер, цитиран от БТА.

Той потвърди твърдението на пресслужбата си, че публикуването на дипломатическите му грами със Стоева е плод на "хибридна атака".

"Може би някой е очаквал да се предприемат действия и затова има един период на забавяне след взимането на решение [за резолюцията на ООН] на 23 май и изведнъж на 25-26 май започнаха да се инспирират тези скандали. Много големи щети нанасят скандалите в международен план и е недопустимо използването им по време на предизборна кампания", добави Главчев.

Той заема едновременно постовете на министър-председател и външен министър, след като през април поиска от президента Румен Радев да смени току що назначения от него служебен първи дипломат Стефан Димитров. Главчев първо предложи на неговото място да застане зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но Радев отхвърли този вариант. Накрая Главчев предложи себе си.

Сребреница и ООН. Как Главчев намигна на Сърбия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG