Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главчев официално стана и външен министър. Георги Тахов поема земеделието


Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев ще заеме и поста на министър на външните работи, а за министър на земеделието и храните е назначен Георги Тахов. Това става ясно от подписан указ от президента Румен Радев за промени в служебния кабинет в понеделник.

Със същия указ от постовете външен и земеделски министър са освободени Стефан Димитров и Кирил Вътев.

Новината за промените в кабинета идва, след като преди седмица Главчев поиска смяната на Димитров и Вътев. Мотивът за смяната на външния министър бяха геополитическите му позиции, особено по отношение на Украйна. Смяната на Вътев беше поискана заради „несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор“.

Димитров и Вътев бяха назначени и встъпиха в длъжност преди 13 дни, когато служебното правителство пое властта от редовния кабинет на Николай Денков. Първоначално Главчев предложи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър, но Радев се противопостави на това предложение, което в крайна сметка беше оттеглено.

Кирил Вътев заемаше поста на министър на земеделието и храните в редовното правителство, което управляваше в продължение на около 10 месеца. В този период се проведоха няколко големи протеста от страна на зърнопроизводители и земеделци.

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов до момента заемаше поста на директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Той заема постта от август 2022 г., когато на власт беше първият служебен кабинет на Гълъб Донев.

Във визитката му пише, че е доктор по икономика, притежава и магистърски степени по счетоводство от ВФСИ „Д. А. Ценов“ Свищов, по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

В края на 2023 г. бяха приети конституционни промени, според които президентът може да избира служебен премиер само от определен кръг хора. В началото на април държавният глава избра шефа на Сметната палата Димитър Главчев, който е бивш дългогодишен депутат от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG