Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев не позволи смяна на външния министър. Даниел Митов се оттегли


Служебният премиер Димитър Главчев, президентът Румен Радев и Даниел Митов от ГЕРБ (отляво надясно)
Служебният премиер Димитър Главчев, президентът Румен Радев и Даниел Митов от ГЕРБ (отляво надясно)

Даниел Митов от ГЕРБ оттегли номинацията си за служебен министър на външните работи. Това се случи, след като президентът Румен Радев се противопостави на смяната на досегашния министър Стефан Димитров с Митов и отказа да подпише указ за това.

По-рано стана ясно, че служебният министър Димитър Главчев е поискал освобождаването на Димитров след опасения за неговите геополитически позиции, особено по отношение на Украйна. За разлика от него Даниел Митов е известен с последователни прозападни и проукраински позиции.

Президентът Радев, от когото зависи окончателното одобрение на персоналните промени в служебния кабинет, от своя страна се противопоставя на помощта за нападнатата от Русия Украйна.

Новината за оттеглянето на Митов идва, след като в началото на седмицата Главчев поиска да смени двамата министри - на земеделието и на външните работи. Радев обаче каза, че не приема предложението за Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, и покани Главчев на разговор.

В петък сутринта двамата се срещнаха, но служебният министър-председател съобщи, че не са постигнали съгласие. За да може смените да бъдат осъществени, е нужно президентът да издаде указ за това.

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват задълженията си, каза Главчев. Искането си за смяна на външния министър той обоснова с промяна на доктрината, поддържана от правителството до този момент.

Впоследствие Даниел Митов съобщи, че се отказва от номинацията си.

"В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата", каза той и добави, че е бил готов да заеме поста именно заради опасения за външнополитическите позиции на България.

"Приех не защото за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски", каза още Митов.

Ден по-рано в Студио България с Генка Шикерова бившият премиер Николай Денков също изрази притеснения, че настоящият външен министър Стефан Димитров може да служи като проводник на проруски интереси.

"Може да се окаже, че ние, макар и една държава в Европейския съюз, съществено ще започнем да пречим при вземане на общи европейски решения, свързани с Украйна", каза той. Денков добави, че подобна политика от страна на България би могла да извади от изолация унгарския премиер Виктор Орбан по отношение на позициите на страната за Украйна.

В понеделник Главчев предложи настоящият министър на външните работи Стефан Димитров да бъде сменен, след като малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска същото.

За позициите на Димитров не се знае много. Той е дипломат от кариерата и досега е заемал поста извънреден посланик на България в Черна гора. Той е брат на Георги Димитров, който дълги години заемаше високи дипломатически позиции. Георги Димитров беше огласен и като сътрудник на бившата Държавна сигурност. В периода 2002-2005 г. беше външнополитически съветник на тогавашния президент Георги Първанов.

Във вторник Главчев предложи и настоящият служебен министър на земеделието Кирил Вътев да бъде сменен от настоящия директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов.

В сряда обаче Радев каза, че няма да приеме зам.-председател на която и да е партия да бъде служебен министър, имайки предвид Даниел Митов.

Разногласията между Главчев и Радев идват, след като в края на 2023 г. бяха приети конституционни промени, според които президентът може да избира служебен премиер само от определен кръг хора. В началото на април държавният глава избра шефа на Сметната палата Димитър Главчев, който е бивш дългогодишен депутат от ГЕРБ.

Служебният кабинет встъпи в длъжност на 9 април, а искането за смени дойде по-малко от седмица след това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG