Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев е против Даниел Митов да е външен министър. Главчев призова президента да подпише промените


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев е против назначаването на Даниел Митов от ГЕРБ за служебен външен министър. Това стана ясно от изказването му в сряда пред журналисти.

От него се разбра още, че Радев засега няма да подпише указите за персонални смени в състава на служебния кабинет. Вместо това той кани служебния премиер Димитър Главчев на разговори в петък, за да обсъдят предложенията му. В отговор по-късно през деня премиерът призова Радев да приеме предложените промени.

Новината идва, след като в началото на седмицата Главчев поиска служебният външен министър Стефан Димитров да бъде сменен с Даниел Митов от ГЕРБ. Във вторник Главчев предложи да бъде сменен и земеделският министър Кирил Вътев.

Това не може да се случи без одобрението на президента, който трябва да подпише указ за новите назначения.

"Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но и ще настоявам той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, равно отдалечен от всички партии", каза Радев.

"Затова в петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет", добави той.

Даниел Митов е именно заместник-председател на ГЕРБ. Предложението на служебния премиер постът на външен министър да бъде зает от от него дойде малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска настоящият външен министър да бъде отстранен. В сряда Борисов каза, че това е било "съвпадение".

В тази връзка обаче Радев каза, че се надява Главчев "да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник".

По-късно в сряда Главчев призова президента "да си изпълни задълженията по Конституция" като подпише двете предложени промени и изрази готовност да продължи комуникацията си с него. Премиерът добави, че няма доверие на министрите, които пожела да бъдат сменени, тъй като "не могат да работят на оборотите", които той иска.

По-рано председателката на БСП Корнелия Нинова поиска Радев да освободи служебния премиер Главчев заради смените на министри, които според нея са продиктувани от ГЕРБ. Тя каза, че ако това не се случи, БСП и "Възраждане" ще внесат вот на недоверие. Не е ясно дали това е възможно.

В края на 2023 г. бяха приети конституционни промени, според които президентът може да избира кой да бъде служебен министър-председател от определен кръг хора.

В началото на април след проведени консултации с всички възможни кандидат-премиери Румен Радев избра шефа на Сметната палата Димитър Главчев. Той е бивш дългогодишен депутат от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG