Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кукловодите си назначават пионки". БСП поиска Радев да смени служебния премиер Главчев


Председателката на БСП Корнелия Нинова
Председателката на БСП Корнелия Нинова

БСП поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Призив за това отправи председателката на партията Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в сряда.

В кулоарите на парламента Нинова каза, че ако това искане не бъде изпълнено, партията ще внесе вот на недоверие заедно с "Възраждане". Не е ясно дали това е възможно.

Новината идва, след като тази седмица Главчев предложи смяна на служебния външен министър Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ. Това се случи малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Димитров да бъде отстранен. Във вторник Главчев предложи да бъде сменен и земеделският министър Кирил Вътев.

Предложенията за промени в състава на кабинета трябва да бъдат одобрени с указ от президента Радев. До момента той не е коментирал дали и кога ще подпише.

"Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И тях ли ще изпълни?", попита Нинова в сряда. Тя нарече премиера "доказан послушко" и поиска Румен Радев да назначи друг премиер.

Не е ясно дали това е възможно, тъй като вотът на недоверие е процедура, с която обикновено се сваля избрано правителство, а не такова, назначено като служебно от президента.

Малко след това Нинова направи изявление пред медиите, в което съобщи за подготвяния с "Възраждане" вот на недоверие. Като основен аргумент за това тя изтъкна, че служебният кабинет трябва да бъде отдалечен от всички партии, а според нея това не е така.

"Кукловодите си назначават пионки, а пионките обслужват кукловодите. Това е моделът "Борисов" - за малко разклатен и твърдо възстановен", каза Нинова.

Същевременно Бойко Борисов определи смяната на Стефан Димитров с Даниел Митов след неговото изказване като "абсолютно съвпадение".

Според конституционните промени, приети в края на 2023 г. президентът може да избира кой да бъде служебен министър-председател от определен кръг хора. Освен това според тях настоящият парламент продължава да работи, като той може да оказва контрол върху кабинета, не се уточнява обаче дали това включва и вота на недоверие.

В началото на април след проведени консултации с всички възможни кандидат-премиери Румен Радев избра шефа на Сметната палата Димитър Главчев. Той е бивш депутат от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG