Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как корупцията и влиянието на Русия продължават да дърпат България назад


Двете последни правителства паднаха точно тогава, когато се опитваха да направят крачка към повече законност и по-малко корупция. Колаж Свободна Европа
Двете последни правителства паднаха точно тогава, когато се опитваха да направят крачка към повече законност и по-малко корупция. Колаж Свободна Европа

България отново се връща към везните - справедлива държава, която е част от Запада или отново някъде по средата, с безнаказана корупция и широко отворена врата към Русия. Това накратко се случва в страната, която ще проведе през юни шестите поред парламентарни избори за само три години.

Формално по нищо не личи, че може да има промяна. България е член на ЕС и НАТО. Сегашното служебно правителство е водено от дългогодишен политик от ГЕРБ, която води в проучванията. Димитър Главчев и бившата му партия декларират привързаност към евроатлантическия път на страната. Новият премиер дори каза, че ще ускори предоставянето на помощ за Украйна.

В същото време влиянието на Русия в службите за сигурност и в енергетиката остава тема табу за повечето политици. “Корупцията в България е главният вход за руската намеса”, каза бившият премиер Николай Денков пред “Файненшъл таймс”. С корупцията той обясни и разпадането на досегашното общо управление на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

На 9 април властта пое служебно правителство, в което две назначения правят особено впечатление. Министър на правосъдието стана досегашна заместничка на главния прокурор. Първото ѝ действие беше да удължи срока за обсъждане на подготвения от предшественика ѝ нов закон за съдебната власт. Това на практика прави невъзможно приемането му преди изборите, а новият имаше за цел да ограничи властта на главния прокурор и да даде свобода на магистратите да преследват корупцията.

Министър на енергетиката пък стана дългогодишен шеф в "Булгартрансгаз", която построи за рекордно кратък срок газопровода "Турски поток", който пък помогна на Русия да заобиколи Украйна преди да я нападне. Това става в момент, когато има нови разкрития за руската намеса в този проект, но това не се оказа проблем за премиера Главчев.

Равносметката е, че България прави крачка назад в усилията срещу корупцията и не дава знак да има проблем с руското влияние в енергетиката. Така изглежда картината днес.

На 9 юни България ще има шести парламентарни избори в последните три години. За това време Народното събрание успя да избере само две правителства. И двете паднаха точно тогава, когато се опитваха да направят крачка към повече законност и по-малко корупция, както и към разкъсване на зависимостите от Русия в енергетиката и в службите за сигурност.

Какво идва след 9 юни

България ще има избори “2 в 1” - на 9 юни ще се гласува и за депутати в българския парламент, и за представители в Европейския парламент. Публикуваните в последните седмици проучвания показват, че няма сериозна промяна в обществените нагласи.

Дясноцентристката коалиция ГЕРБ-СДС продължава да е начело с около 25 на сто подкрепа, следвана от реформаторската ПП-ДБ с около 17 процента.

За третото място спорят две партии. Едната е ДПС, която е водена от санкционирания от САЩ за корупция Делян Пеевски. Партията традиционно представлява мюсюлманите в страната. Другата е проруската "Възраждане", оглавявана от Костадин Костадинов. Тя е за това България да напусне НАТО и да ограничи интеграцията си в ЕС.

С по-малка подкрепа е бившата комунистическа партия БСП, която формално не е за напускане на ЕС и НАТО, но подкрепя по-скоро позициите на Русия във войната срещу Украйна.

Най-малката партия в сегашния парламент е популистката “Има такъв народ” (ИТН), която според социологическите проучвания има шанс да влезе и в следващото Народно събрание. Тя се появи преди три години като опозиция на дългогодишното управление на ГЕРБ, но напоследък основно атакува политиците от ПП-ДБ.

Преди пет години обаче правителството на ГЕРБ-СДС с премиер Бойко Борисов построи "Турски поток".

Тази картина почти не се променя в последните две години.

Три от тези партии подкрепят западната ориентация на България - това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Често това прави и ИТН. Така е днес. Преди пет години обаче правителството на ГЕРБ-СДС с премиер Бойко Борисов построи "Турски поток", а днес заедно с ДПС продължават да не виждат проблем в това. ПП-ДБ предложи специална парламентарна комисия да провери как е била построена тръбата.

Когато стане дума за ускоряване на реформите в правосъдието и службите за сигурност, тогава ПП-ДБ отново остават сами.

Ако нещо генерално не се промени в следващите два месеца до изборите, съставянето на стабилно правителство ще бъде трудно, а още по-трудно ще е то да има желание и сила да продължи промените. Предишното управление се разпадна, когато ПП-ДБ поиска график за промени в службите за сигурност и антикорупционни реформи, а ГЕРБ-СДС не подписа такова споразумение.

Ако пък изобщо не бъде съставено правителство, тогава България ще се отправи към седмите поред избори. Тогава на власт ще остане служебното правителство, което е водено от стар кадър на ГЕРБ и в което има хора, свързвани както със статуквото в правосъдието, така и с руските интереси в енергетиката.

Изглежда, че целта е нищо да не се промени

България навлезе в поредната си предизборна кампания в момент, когато наяве изплуваха данни за това колко силни са корупцията и руското влияние.

На 31 януари в София беше убит Мартин Божанов - Нотариуса, който никога не е бил нотариус. След смъртта му се оказа, че той е управлявал мрежа за търговия с влияние в правосъдието, притежавал е частен клуб, в който достъп са имали прокурори, съдии и полицаи. Вече има данни, че Нотариуса се е радвал на закрила от по-високите нива в институциите.

Сегашният главен прокурор Борислав Сарафов дори има снимка заедно с Петьо Петров - Еврото.

Публикации за подобна мрежа имаше и преди 4 години, когато срещите се правеха в ресторант "Осемте джуджета", а лидерът на групата носеше прякора Еврото. Сегашният главен прокурор Борислав Сарафов дори има снимка с него, а свидетели казват, че често му е гостувал. Днес Нотариуса е мъртъв, а Еврото е в неизвестност.

По същото време украински хакери разпространиха данни от имейла на руския политик Александър Бабаков, който често е идвал в България покрай строителството на "Турски поток". Автентичността на писмата не е потвърдена от самия Бабаков, но в тях са описани реални събития. Така изтече и "Пътната карта" за изграждането на "Турски поток", подписана през 2017 г. от българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Последното правителство на ГЕРБ беше обявило пътната карта за изчезнала. Сега документът се появи и никой не отрича неговата автентичност. Той показва как Русия е ръководела целия процес, в който българските власти са нарушили редица закони, за да построят колкото се може по-бързо тръба за руския газ.

Днес и двете теми изглеждат заметени.

Аферите в правосъдието се разследват от тези, които трябва да бъдат разследвани, защото съмненията стигат до най-високите етажи. Противоречията са толкова сериозни, че разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени.

Още през лятото на 2022 г. правителството на Кирил Петков изпрати в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата доклад със "сериозни нарушения" при строителството на "Турски поток". Реакция от двете институции досега няма.

ПП-ДБ казват, че подобни случаи се прикриват от прокуратурата и службите за сигурност и затова настояват за реформи.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов беше критикуван, че прикрива информация за връзките на Нотариуса с МВР. ГЕРБ и ДПС отхвърлиха критиките и с тяхната подкрепа той остана министър.

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски са против промени в службите и обвиняват ПП-ДБ в това, че искат да овладеят съдебната система, а не да правят реформи в нея. Политиците от ПП-ДБ обвиняват Борисов и Пеевски в това, че са овладели прокуратурата и службите за сигурност, където са назначили зависими от тях хора.

ГЕРБ управлява България почти през цялото време от 2009 насам.

Кога падат правителствата

Турбулентните три години за България започнаха след изборите през април 2021 г. През половината време оттогава страната беше управлявана от служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Той е против изпращането на оръжия на Украйна, настояваше за продължаване на преговорите с “Газпром” за доставка на руски газ след началото на войната, а малко преди Русия да нападне Украйна беше казал, че Крим е руски.

За тези три години парламентът успя да избере само две правителства. Първото беше на Кирил Петков (ПП-ДБ), което беше свалено осем месеца по-късно от един от коалиционните партньори. Това стана в момент, съвпаднал с три събития: кабинетът договаряше алтернативни доставки на неруски газ, не допусна самолетът на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над България на път за Сърбия и започна да връща контрола на държавата на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево", превзет от частни фирми.

Второто правителство беше това на Николай Денков, избрано с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ и подкрепяно и от ДПС. Уговорената ротация с външния министър Мария Габриел пропадна в момент, когато конституцията вече беше променена и оставаше да бъде приет нов Закон за съдебната власт, за да могат магистратите да получат независимост от главния прокурор и да разследват свободно.

По същото време дойдоха разкритията за това, че в правосъдието има мрежи за търговия с влияние, които са стигали до върховете на системата. Парламентът създаде специална комисия, чиито заседания бяха на практика бойкотирани от представителите на ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на ИТН и “Възраждане”.

В последните дни на правителството на Денков бяха публикувани и документи, които показват как Русия е била подчинила български институции, за да бъде построен газопроводът “Турски поток”.

Прокуратурата и ДАНС продължават да мълчат, а един от ключовите участници в строителството на "Турски поток" стана министър на енергетиката в служебното правителство. От 2018 г. Владимир Малинов е директор на "Булгартрансгаз", която притежава газовата мрежа в страната. Именно тази държавна фирма построи "Турски поток" под контрола на руснаци.

Мария Павлова пък е министър на правосъдието. Досегашната заместничка на главния прокурор Борислав Сарафов вече направи невъзможно приемането на нов закон за съдебната власт в този парламент. Това не е изненада, защото ръководството на прокуратурата е противник на продължаването на съдебната реформа, тъй като нейната основна цел е да ограничи именно безконтролната власт на главния прокурор.

А ако реформите не продължат, това прави по-трудно постигането на целите за въвеждане на еврото през 2025 г. и отваряне и на сухопътните граници към Шенген.

Така изглежда България днес. Страната се върна там, където винаги е била в последното десетилетие. Членка на ЕС и НАТО, която си върви с етикета за непобедимата корупция. След като Путин започна войната, България постепенно спря да внася газ и петрол от Русия, но пък руските интереси в енергетиката и службите за сигурност не изглеждат по никакъв начин застрашени.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG