Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътна карта, руски петрол и корупция в митниците. Какво ще проверяват депутатите в новите временни комисии


Депутати от ГЕРБ на заседание в парламента, 3 април 2024 г.
Депутати от ГЕРБ на заседание в парламента, 3 април 2024 г.

Късно вечерта в сряда депутатите създадоха 3 нови временни комисии в Народното събрание (НС). Те ще проверяват:

  • обстоятелствата около изчезването на пътната карта за газопровода „Турски поток“;
  • ефектът от изключението за „Лукойл“ да внася руски петрол в България;
  • съмненията за корупция в митниците.

Новината идва на фона на напрежение между формациите в парламента, след като се провали споразумението за общо управление на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

Сега предстои ново служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Негов премиер ще бъде шефът на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

За разлика от предишните служебни кабинети, встъпването в длъжност на този няма да доведе до разпускане на парламента. Тоест, депутатите ще могат да приемат и променят закони, както и да проверяват казусите в новосъздадените временни комисии.

Решението за тях дойде в края на 15-часово пленарно заседание и дълги дебати.

Първата комисия беше подкрепена от всички парпламентарни групи, втората - от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН), а третата - от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. За последната комисия от ПП-ДБ гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Пътната карта

Първата комисия ще проверява обстоятелствата около изчезването на стратегическия документ Пътна карта за строежа „Турски поток“.

Става дума за Пътната карта за развитие на газопреносната система на страната от 2017 г. Смята се, че тя доказва, че газопроводът „Турски поток“ е контролиран и финансиран от Русия, макар че по документи е български.

Документът изтече в началото на март от хакнат руски имейл. Редица институции от години твърдят, че Пътната карта е загубена. За момента няма потвърждение на нейната автентичност.

Депутатите създадоха временна комисия, за да изяснят това. Предложението за нея беше на ПП-ДБ.

Комисията ще проверява при какви обстоятелства е подписана Пътната карта и дали тогавашната министърка на енергетиката Теменужда Петкова от ГЕРБ е действала съобразно законите. Депутатите ще проверяват и всички процедури по финансирането и строителството на „Турски поток“.

Руският петрол

Втората временна комисия се създаде по предложение на ГЕРБ. Тя ще проверява икономическия ефект за България от т.нар. дерогация за вноса на руски петрол.

България беше единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия. С тези санкции беше забранен вносът на руски петрол по морски път.

Изключението за България беше одобрено през май 2022 г. Така в страната можеше да се внася руски нефт за нуждите на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Това можеше да продължи до края на 2024 г., но миналата година депутатите решиха да прекратят дерогацията по-рано. По настояване на ГЕРБ и ДПС тя отпадна на 1 март 2024 г.

През ноември 2023 г. доклади показаха, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на дейността на компанията в България вследствие на изключението от европейските санкции.

Митниците

Третата комисия беше предложена от „Има такъв народ“ (ИТН). Тя ще разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и „евентуалната роля“ на финансовия министър от ПП-ДБ Асен Василев в тях.

От ПП-ДБ настояха в тази формулировка да не влиза името на Василев, но предложението им не се прие.

Комисията беше създадена часове след като директорката на агенция „Митници“ Петя Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и още петима души бяха задържани при акция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия.

По неофициална информация на БНТ в агенция „Митници“ се разследва сигнал за контрабанда.

В състава и на трите комисии ще има представители на всички групи в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG