Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозна сянка". Как Калин Стоянов се оказа проблем за ПП-ДБ, но не и за ГЕРБ и ДПС


Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов по време на откриването на възстановеното Районно управление на МВР в Белене, 2 април 2024 г.
Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов по време на откриването на възстановеното Районно управление на МВР в Белене, 2 април 2024 г.

Какъв е проблемът с вътрешния министър Калин Стоянов? ГЕРБ и ПП-ДБ имат полярни мнения за него. Името му се обсъждаше в преговорите за ротация в правителството и все беше пречка за разбирателство. Сега, когато предстои служебен кабинет, Стоянов е единственият, който се обсъжда публично за министър.

Той и в момента заема поста вътрешен министър, но името му е тема на конфликти и опасения в контекста на сформирането на служебно правителство. Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) иска министър Калин Стоянов да бъде сменен, а ГЕРБ го защитава и държи на него.

Така беше по време на провалените преговори за ново правителство между двете формации. Но така е и сега, когато всякакви прогнози за бъдещия служебен кабинет на Димитър Главчев опират пак до същия въпрос - дали вътрешният министър отново ще бъде Стоянов?

Сформирането на служебен кабинет се случва по нова процедура. Тя беше прокарана с последните конституционни промени, подкрепени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те предвиждат ограничен кръг от хора, от които президентът Румен Радев може да избере служебен премиер.

Това породи първите опасения на опозицията - че държавният глава ще трябва да избира между хора, близки до ГЕРБ. Оттам дойде и второ опасение - ами ако и вътрешният министър е такъв?

Кой е Калин Стоянов

Титуляр на този пост в кабинета на Николай Денков, който подаде оставка в началото на март, е Калин Стоянов.

Той е възпитаник на Академията на МВР и Бургаския свободен университет. Работил е в различни звена на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и на областната полиция в Бургас, оглавявал е полицията в Приморско, а от 2018 г. работи в ГДБОП в София. В края на май 2021 г. става директор на службата.

Стоянов стана министър на вътрешните работи в кабинета "Денков" през лятото на 2023 г. Тогава за него се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ. По-късно коалицията обяви, че всъщност е бил предложен от ГЕРБ. После се появиха данни, че Стоянов е близък и с ДПС.

Накрая дойде окончателният провал на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротация на премиерския пост. След него номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел каза, че ротацията се е провалила заради искане на ПП-ДБ вътрешният министър да бъде сменен.

През цялото това време ръководството на МВР търпеше критики, че крие от обществото информация за важни разкрития за влиянието в службите, което е упражнявал убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. Стигна се дотам, че бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини лично сегашния министър за теч на информация към предполагаемата група на Нотариуса.

Стоянов отхвърля всички обвинения и твърди, че няма задкулисни политически връзки. Той казва, че преди да бъде назначен на поста е говорил само със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

Вътрешният министър в оставка обяснява всички атаки към себе си с това, че не е позволил кадровата политика в МВР да бъде политизирана. И изтъква, че тъкмо в неговия мандат България успя да влезе в Шенген по въздух и вода.

Купуването на гласове

Преди случая с разследването срещу Нотариуса имаше и други обвинения срещу вътрешния министър.

Само преди няколко месеца той беше критикуван заради безредиците по време на протест срещу Българския футболен съюз (БФС) в София. Тогава бяха заснети побои на полицаи над протестиращи. ПП-ДБ за първи път поиска оставката му, но малко по-късно депутатът от коалицията Атанас Атанасов даде да се разбере, че с колегите му вече не настояват за смяна на Стоянов.

През миналия месец, когато се провалиха преговорите за ротация в кабинета, ситуацията отново се промени. Премиерът в оставка Денков каза, че Стоянов е загубил доверието му. Като причина той посочи нещо съвсем различно - липсата на ефективно противодействие на купуването на гласове по време на последните местни избори.

"Ако министър Стоянов остане на поста, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изборите, имам причини да го кажа", коментира Денков след церемонията по официалното влизане на България в Шенген в неделя, цитиран от БТА.

Той разказа, че наскоро е поискал справка за действията на МВР срещу купения вот на местните избори през есента, а отговорът, който е получил от службите, е бил: "Все едно, че нямаше избори."

По време на същото събитие Стоянов заяви пред медиите, че ако бъдещият служебен премиер Главчев го покани да остане начело на МВР, той ще приеме. И декларира, че е "еднакво отдалечен от всички политически партии и техните лидери".

В понеделник се появи официална позиция на МВР, в която критиката от Денков беше определена като "спекулативно заключение".

"Недоумение буди и въпросът защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот", написа пресцентърът на вътрешното министерство.

Във вторник призивът на Денков за смяна на Стоянов беше повторен и от депутата от ПП-ДБ Атанасов.

Последва нова позиция на МВР, в която думите на народния представител бяха определени като "безпочвени и голословни нападки". В защита на Стоянов публично се обявиха и от най-големия полицейски синдикат.

Връзките на Нотариуса

Убийството на предполагаемия брокер на влияние Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари допълнително увеличи напрежението върху МВР и лично върху министър Стоянов. Причината се крие в съмненията, че приживе Нотариуса се е радвал на благоразположението на определени кръгове в полицията и дори в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

Както Свободна Европа писа, Нотариуса е поддържал близки отношения с бившия директор на ГДБОП Любомир Янев. В отговор на писмено запитване на медията пресцентърът на МВР потвърди, че двамата са "осъществявали контакт" в миналото.

Именно докато Янев е начело на антимафиотите, там е подготвен нетипичен външен конкурс за разследващ полицай, който е спечелен от съпругата на Нотариуса - Гергана Божанова.

След като през май 2021 г. за служебен вътрешен министър е назначен Бойко Рашков, Янев е свален от поста, а директор на ГДБОП става Калин Стоянов. Малко след това в службата започва разработка срещу предполагаемата престъпна група на Нотариуса, която прераства в разследване, водено и до момента от Софийската градска прокуратура (СГП).

Антикорупционният фонд (АКФ), който още през 2021 г. освети влиянието на Нотариуса в закритите впоследствие специализирани съд и прокуратура, оповести след убийството му, че има данни, че той е бил секретен сътрудник на МВР. Министерството обаче категорично отказа да потвърди или отрече официално тази информация с обяснението, че тя представлява държавна тайна.

Ръководството на МВР в лицето на Стоянов дори отказа да отговори по същество на запитване, отправено от временната парламентарна комисия за проучване на връзките на Нотариуса.

Преди ден журналистът Николай Стайков от АКФ обяви във Фейсбук, че Нотариуса е бил сътрудник на столичното Трето районно полицейско управление още от 2005 г. Той добави, че негова незаконна дейност е прикривана от полицията.

Изявлението на Стайков стана факт на фона на данни, публикувани от разследващия сайт BIRD, че докато е оглавявал ГДБОП, Стоянов най-вероятно е провеждал разговор по мобилно приложение с Божанов. Според неофициалната информация на изданието това е станало през 2021 г., след посещение на изнудваната от Нотариуса Ивайла Бакалова в кабинета на тогавашния министър Рашков.

Самият Рашков неведнъж каза публично, че докато Стоянов е ръководел ГДБОП, от нея е имало теч на информация към групата на Божанов. Бившият министър посочи, че свидетелка срещу Нотариуса дори е била заплашена след неин разпит в службата.

"Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов - Нотариуса", заяви преди ден настоящият вътрешен министър в оставка в профила си във Фейсбук.

Стоянов обаче не коментира твърдението на Стайков, че преди няколко месеца столичната полиция е прикрила случай с наркотици, открити в частния SS Club на Божанов в столичния кв. "Гео Милев".

Нито Стоянов, нито МВР коментират и данните на АКФ, че от години полицейски служители са охранявали заведението и лично Нотариуса. По повод тези разкрития бяха временно отстранени двама полицаи, но към момента не е ясно какво е установила вътрешната проверка срещу тях.

Кой подкрепя Стоянов

Неясноти все още има и около въпроса по чие предложение Калин Стоянов оглави вътрешното министерство в правителството на Денков. Тази тема попадна във фокуса на общественото внимание след окървавения протест срещу БФС през ноември. Тогава бившият премиер и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че Стоянов всъщност е бил номиниран за поста си от ГЕРБ.

Малко по късно, в началото на декември, началникът на кабинета на министъра - Васил Кръстев, подаде оставка, след като "Капитал" написа, че той е бивш служител на свързваната с Делян Пеевски от ДПС търговска верига Lafka.

В началото на февруари, няколко дни след покушението срещу Нотариуса, Бойко Рашков пък заяви публично, че Стоянов има близки контакти с ДПС.

"Както и аз малко по-късно разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна", каза Рашков пред БНР.

Движението, чиито съпредседател наскоро стана Пеевски, досега не е отправяло публични критики срещу Калин Стоянов.

От ГЕРБ също не са давали знак, че имат резерви към работата му. Дори напротив, по думите на Мария Габриел нейната партия окончателно се е отказала да преговаря за продължаване на правителството с ПП-ДБ, след като оттам е поискана смяната именно на Стоянов.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG