Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гости няма". Сарафов, Гешев и Цацаров не се явиха на изслушване за Нотариуса в парламента


Местата на временния главен прокурор Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, заемал този пост от 2012 до 2019 г., останаха празни на заседанието на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.
Местата на временния главен прокурор Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, заемал този пост от 2012 до 2019 г., останаха празни на заседанието на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Последните трима главни прокурори на България отказаха да се явят във вторник на заседание на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на убития предполагаем брокер на влияние Мартин Божанов - Нотариуса. Депутатите бяха поканили на изслушване по темата и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и двамата му предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Това стана на фона на опита на членове на комисията от ГЕРБ и ДПС да саботират провеждането на предишното ѝ заседание, като провалиха събирането на кворум. Въпреки това на него бяха изслушани градската прокурорка на София Илиана Кирилова, заместничката ѝ Божидара Ганева и апелативният прокурор на столицата Радослав Димов.

"Днес кворум има, но гости няма", обобщи във вторник председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) на фона на местата, отредени за Сарафов, Гешев и Цацаров, които обаче останаха празни.

Те ще бъдат поканени за ново изслушване. Комисията планира да изслуша и ръководството на МВР, но в рамките на закрито заседание.

По думите на Минчев с колегите му са имали желание да изслушат последните трима главни прокурори, доколкото в обществото има публично известни данни, че дейността на Нотариуса се е развивала в рамките на техните мандати.

Цацаров ръководеше прокуратурата от 2012 до 2019 г., а след това оглави антикорупционната комисия.

Гешев го наследи начело на държавното обвинение в края на 2019 г., преди да бъде уволнен през юни 2023 г., след като ГЕРБ и ДПС изведнъж оттеглиха подкрепата си към него.

Сарафов стана заместник на главния прокурор още в началото на мандата на Цацаров. Впоследствие оглави националното следствие за два поредни мандата, а след уволнението на Гешев беше назначен временно начело на прокуратурата.

Изслушването на тримата беше предложено на първото заседание на комисията от екипа на Антикорупционния фонд (АКФ), осветил влиянието на Нотариуса в специализираните съд и прокуратура още през 2021 г.

Сарафов изпрати писмо на комисията малко преди началото на заседанието ѝ във вторник. В него той припомня, че именно след като той е бил назначен временно за главен прокурор, са предприети действия по осветляване на влиянието на Нотариуса в Софийската районна прокуратура (СРП).

По разпореждане на Сарафов там беше назначена пълна ревизия, а районната прокурорка Невена Зартова подаде оставка по настояване на временния главен прокурор. Той инициира и две дисциплинарни производства срещу нея.

След като наследи Гешев, Сарафов изнесе пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и данни, че бившият главен прокурор е прикривал данни за прокурорски злоупотреби по аферата "Осемте джуджета". С това име нашумяха серията разкрития за друг предполагаем брокер на влияние - бившият следовател Петьо Петров - Еврото, който е в неизвестност вече почти една година.

Цацаров също изпрати писмо на комисията, в което припомни, че наскоро беше изслушван по собствено желание от Прокурорската колегия на ВСС. Тогава той декларира, че не познава Нотариуса и опроверга да е знаел за негова схема за изнудване на Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков, разкрита от АКФ преди три години.

Обяснението на Гешев да не се яви в комисията пък беше свързано с отдавна планирано негово пътуване в чужбина. Иначе той декларира желание да се яви в парламента, ако получи нова покана.

По време на заседанието на комисията във вторник Минчев беше запитан от Атанас Зафиров (БСП) дали МВР е отговорило на официалното запитване дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицията. Такъв отговор е депозиран в секретното деловодство на парламента, но в него не се съдържа конкретна информация дали Божанов е сътрудничил на органите на реда.

Преди ден МВР огласи своя позиция, в която за пореден път напомня, че отговорът на този въпрос представлява държавна тайна.

По този повод журналистът от АКФ Николай Стайков разпространи във Фейсбук неофициална информация, според която Нотариуса е бил регистриран като сътрудник на столичното Трето районна полицейско управление през 2005 г.

Според Стайков полицейският служител, регистрирал Божанов, "е извършвал множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, вкл. за свидетели срещу него".

"Установено е при проверка преди две години, няма наказания", посочва Стайков, допълвайки, че веднага след убийството на Божанов, вдовицата му Гергана се е обадил на "висш полицай, даже доста висш", но без да уточнява името му.

Веднага след покушението срещу Нотариуса на 31 януари стана ясно, че сигнал за него е бил подаден от Гергана Божанова на спешния телефон 112 близо час по-късно.

Както Свободна Европа вече писа, сред хората, с които Божанов е поддържал близки приятелски отношения, е бил бившият директор на антимафиотите Любомир Янев, който в момента работи в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). МВР дори потвърди, че двамата са "осъществявали контакт" в миналото.

Петьо Еврото беше осветен още през 2020 г. като основен участник в аферата "Осемте джуджета" в едноименното разследване на Антикорупционния фонд. Прокуратурата не се активизира публично по този случай.

Същата година двама съдии - Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, заявиха пред ВСС, че са обект на натиск и заплахи от Мартин Нотариуса и негови съучастници. През 2021 г. АКФ осветли и схема за влияние на Божанов в закритите впоследствие специализирани съд и прокуратура. Прокуратурата отново не се активизира публично.

След смъртта на Нотариуса стана ясно, че бившата жена на Еврото Любена Павлова е била в близки отношения и с Нотариуса. По информация на BIRD и бТВ Павлова е закупила мезонет от фирма на Божанов в качеството на пълномощник на продавача. Това, на практика, означава, че е продала жилището сама на себе си.

Разследвания срещу предполагаемите престъпни схеми на Еврото и Нотариуса започнаха едва през пролетта на 2023 г. Междувременно ГЕРБ и ДПС свалиха доверието си от бившия главен прокурор Гешев, той беше уволнен от ВСС, а на поста му временно беше назначен дотогавашният му заместник Сарафов. Двамата влязоха в открит конфликт и започнаха да си разменят взаимни обвинения в близост до кръговете около Еврото и Нотариуса.

След като Божанов беше убит, стана ясно, че СГП е планирала той да бъде задържан по делото, започнало срещу него в края на април 2023 г., но покушението му е осуетило ареста. До момента по делото за предполагаемата му престъпна група не са повдигнати обвинения срещу никого.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG