Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпускайте този цирк". ГЕРБ и ДПС саботираха работата на парламентарната комисия за Нотариуса


Кадър от заседанието на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса
Кадър от заседанието на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса

ГЕРБ и ДПС саботираха кворума на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса. Заедно с депутати от БСП и "Има такъв народ" (ИТН) те предизвикаха хаос в началото на изслушването, но въпреки това то продължи.

"Какво правите тук? Разпускайте този цирк", каза Маноил Манев от ГЕРБ, който се появи по време на изслушането и поиска то да бъде прекратено.

Новината идва на фона на политическите несъгласия между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". По-рано във вторник парламентът прие като неуспешно изпълнението на първия мандат от страна на ГЕРБ. ПП-ДБ предложиха сформиране на правителство с втория мандат с премиер от ГЕРБ и споразумение за реформи, но ГЕРБ отказаха.

Временната парламентарна комисия беше сформирана по предложение на Антикорупционния фонд (АКФ), което беше подкрепено от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ. АКФ първа заговори за дейността на Божанов като "брокер на влияние" в съдебната система. След смъртта му прокуратурата съобщи, че знае за съществуването на частния му клуб за прокурори от края 2022 г. и е щяла да му повдигне обвинение точно преди да бъде убит.

Заседанието на комисията във вторник се проведе при липса на кворум, след като ДПС и ГЕРБ отказаха да участват.

"Липсата на кворум не пречи да се водят разисквания и изслушвания", каза Никола Минчев, който е председател на комисията.

Той беше прекъснат няколкократно от Маноил Манев, който поиска заседанието да бъде прекратено.

"Нищо не постигате, да се събирате, да си говорите и поддържате някакви идеи. Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е дошъл тук, ни казва, че не можем да съберем данните, които искаме", каза той.

По-рано Хамид Хамид от ДПС също поиска заседанието да приключи.

"Стига сме правили кампания на "Продължаваме промяната - Демократична България". Прекратете заседанието, защото няма кворум", каза той.

След това депутати от БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" повдигнаха процедурни въпроси, без те да са свързани с изслушванията в комисията.

"Отказвам да участвам в семейните драми на сглобката", каза Атанас Зафиров от БСП. Въпреки опитите на депутатите да спрат изслушването, то продължи, след като част от тях си тръгнаха.

"Без наличието на кворум няма как да изложа това, за което съм дошла", каза главният съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова. Тя трябваше да бъде изслушана заради получени данни за нерегламентирани обвързаности на хора в съдебната система.

След това в залата остана само градската прокурорка на София Илиана Кирилова, която отклони предишната покана да бъде изслушана. Преди нея беше изслушан апелативният прокурор на София Радослав Димов, който оглавява Софийската районна прокуратура в периода, в който преписките и делата срещу Божанов са били прекратявани.

Кирилова е един от магистратите, за които се твърди, че е била в близки отношения с Петьо Петров-Еврото и е посещавала ресторанта му "Осемте джуджета". Миналата седмица АКФ публикува протокол за разпит на Кирилова, от който става ясно, че тя не отрича да е била близка с Петров.

"Чувам за семейство, за романтични връзки, за сватовство, хайде да не си ги говорим за такива неща. В самия парламент сигурно също има хора, които са в такива връзки. И в това няма нищо странно. Не, кръгове няма, ако е имало нещо", каза Кирилова.

Тя коментира и показанията на бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, която каза, че е получила покана за клуба на Божанов. По нейни думи хората, които са членували там, са се наричали "семейство".

"Вас или други колеги, защо не са Ви поканили в семейството? В семейство се кани някой, с когото можеш да си кажеш нещо, с когото можеш да си пиеш бирата", каза Кирилова.

Илиана Кирилова говори и за изказванията на Ивайла Бакалова. Заедно с мъжа си Бакалова участва в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". То показва влиянието на Нотариуса в закритите вече специализирани съд и прокуратура.

В рамките на разследването Бакалова записва разговори с хора, които я убеждават да плати пари, за да освободят мъжа ѝ от ареста. Сред тях са Мартин Божанов, адвокатът и бивш антимафиот Емил Писков и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

Кирилова каза, че Бакалова е тази, която е потърсила връзка с Емил Писков и Мартин Божанов. Тя съобщи и че има жалба от Писков и Божанов до районната прокуратура срещу Ивайла Бакалова за незаконни записи от нейна страна. Тези записи не са излъчени.

По-късно беше изслушан и следователят към Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който отрече да е свързан с кръга на Нотариуса.

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура изрази готовност си да говори, въпреки че нейно изслушване не беше предвидено в дневния ред, и каза, че на нея и още един неин колега е оказван невероятен натиск заради делото за Божанов.

Миналата пролет в Районната прокуратура започна разследване срещу заподозрения за аферата "Осемте джуджета" бивш следовател Петьо Петров-Еврото. По него бяха събрани свидетелски показания за връзка с временно изпълняващия поста главен прокурор Борислав Сарафов. След уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев обаче делото беше иззето от Софийската градска прокуратура и прекратено като незаконно.

След убийството на Нотариуса на 31 януари прокуратурата разпространи информация за редица преписки и дела, свързани с него, които са били прекратявани в Софийската районна прокуратура (СРП) в годините назад.

След като подаде оставка, Невена Зартова отрече да е осигурявала чадър над Божанов и каза, че повечето от тези производства са били разглеждани преди тя да оглави Районната прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG