Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той променя доктрината". Защо Стефан Димитров се разделя с поста външен министър


Служебният министър на външните работи Стефан Димитров по време на конференцията, посветена на сигурността в Черно море
Служебният министър на външните работи Стефан Димитров по време на конференцията, посветена на сигурността в Черно море

Министър на външните работи не вдига телефона си, когато Иран напада Израел. Пак той отказва да се срещне с висш представител на администрация на САЩ в София. Не демонстрира и достатъчна подкрепа за Украйна. Това е служебният министър Стефан Димитров, който сега се разделя с поста. Какво се случи?

Министър за осем дни. В това се превърна Стефан Димитров, който зае поста министър на външните работи в служебния кабинет на Димитър Главчев на 9 април.

Вечерта на 15 април от правителството съобщиха, че служебният министър-председател е предложил на президента Румен Радев Димитров да бъде освободен и мястото му да заеме депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

"Необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга" - това бяха официалните мотиви за решението.

Смяната на върха на българската дипломация се случва на фона на политическа криза в България, довела до шести парламентарни избори за 3 години, продължаващата вече трета година война на Русия срещу Украйна и кризата в Близкия Изток, която ескалира, след като Иран атакува Израел с ракети и дронове.

Няколко часа преди съобщението за министерската смяна в по правило безпартийното служебно правителство, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за уволнението на Димитров. Това се случи на събрание на партията му в столичния район "Подуяне".

Причината - според Борисов "той [Димитров] може да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна" и "променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

Борисов отбеляза, че ако служебният премиер не се съобрази с препоръката да уволни Димитров, ще направи така, че да се съобрази впоследствие.

Политически зависимости

"Смяна на ключов министър като този на външните работи по този начин – след неясен коментар на лидера на политическа партия ГЕРБ и без конкретни мотиви от служебния премиер – демонстрира силни политически зависимости на служебното правителство, чиято основна задача е да проведе демократични и свободни избори," коментира пред Свободна Европа Петър Карабоев, анализатор и заместник-главен редактор на "Дневник".

Тъжни констатации за това как е правен изборът за този пост.
Петър Карабоев

Това е вторият оттеглен ръководител на външното министерство в рамките на една седмица, което води до "тъжни констатации за това как е правен изборът за този пост", отбеляза още Карабоев. В последния момент Димитров замени Ивайло Ценов, който беше първоначално номиниран за министър.

Оставка за "цялостно творчество"

Част от действията на Димитров в последните 4 дни, както и факти от миналото му, говорят, че Борисов има основание да се съмнява в политическата му ориентация.

От ГЕРБ твърдят, че оставката на Димитров е поискана "за цялостно творчество" :

  • Заради политическия кабинет, който сам си е избрал;
  • Заради това, че телефонът му е бил изключен часове след атаката на Иран с дронове и ракети над Израел;
  • Заради закъснялата и беззъба позиция на МВнР за атаката над Израел;
  • За "провала" на провелата се в понеделник конференция в София за сигурността в Черноморския регион, която е част от Кримската платформа, и слабото му изказване пред форума.

Всичко започва със заместник-министрите и началника на кабинета, които е поискал Димитров, разказват източници на Свободна Европа. Имената са отхвърлени заради съмнения за близост до кръгове на бившата Държавна сигурност - тайната полиция по времето на комунистическия режим, и до президента Румен Радев.

В списъка е бил Калин Анастасов, кой беше заместник на външния министър Светлан Стоев в служебния кабинет на Стефан Янев - правителство избрано и назначено от президента Румен Радев. Другите двама - Венелин Лазаров и Петко Драганов, са завършили в Москва и според ГЕРБ имат проруски позиции.

В крайна сметка в петък вечерта Димитър Главчев назначи за заместник-министри бившата депутатка от НДСВ и консул в Лондон Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева, която беше кандидат за вицепрезидент на Атанас Герджиков (ГЕРБ).

Междувременно Стефан Димитров е заминал за Черна Гора, където беше посланик, според бившия депутат Георги Кадиев.

В събота вечерта Иран нападна Израел с ракети и дронове, а позицията на българското Министерство на външните работи се забавя. Според няколко източника телефонът на Димитров тогава е бил изключен.

Позицията на Външно за атаката е публикувана в X чак в 4 без 15 сутринта в неделя. От името на България външно министерство каза, че е обезпокоено от "неприемливата иранска атака". В декларацията се казва също, че това е "безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност".

Според източници от ГЕРБ премиерът Главчев, както и посланици са се опитвали безуспешно да се свържат с Димитров. Те са звъняли и на Бойко Борисов.

От ГЕРБ отбелязват, че в позицията на България не се осъжда Иран и не се изразява подкрепа за Израел, каквато е традиционната българска политика, особено след атентата в Бургас през юни 2012 г., зад който се смята, че стои подкрепяната от Иран организация Хизбула.

По неясно какви причини, пак в петък става ясно, че министрите на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и на отбраната Рустем Умеров няма да дойдат в София за конференцията за сигурността в Черноморския регион, която се проведе в неделя и понеделник. Те са били поканени от предишния министър на външните работи в кабинета "Денков" Мария Габриел.

Конференцията

И така идва понеделник и официалната част на конференцията за Черноморския регион, която е организирана от МВнР съвместно с Украйна. На нея не са поканени народни представители, форумът се провежда на английски език и няма превод. Превод и стрийминг обаче има на украински.

В изказването си на конференцията Димитров казва, че България ще продължи да помага на Украйна и изразява подкрепа за формулата на мира на президента на нападнатата страна Володимир Зеленски. Тя предполага изтегляне на руските войски от Украйна в международно признатите ѝ граници преди незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

От медийни публикации и коментарите на Борисов и негови съпартийци може да се съди, че в изказването на Димитров по време на конференцията не е била достатъчно ясно изразена подкрепата на България за Украйна.

Според ГЕРБ Стефан Димитров първоначално е отклонил разговор със специалния представител на САЩ Джеймс О'Брайън. Той е в България, откъдето започна поредната си европейска обиколка и присъстваше на първия ред на срещата за сигурността в Черноморския регион. Среща между висшия американски представител и министъра все пак се е състояла, като от МВнР изпратиха съобщение за нея в 22,30 вечерта.

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров (крайният вдясно) по време на Конференцията по сигурността в Черно море. До него - служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. София, 15 април 2024 г.
Служебният министър на външните работи Стефан Димитров (крайният вдясно) по време на Конференцията по сигурността в Черно море. До него - служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. София, 15 април 2024 г.


Така, според ГЕРБ, Стефан Димитров е неглижирал подкрепата на България за Израел, не изразил достаъчно подкрепа за Украйна и почти е обидил САЩ, като така е "обърнал на 180 градуса политиката" на страната.

Връзката с Радев и баткото

Петър Карабоев смята, че Стефан Димитров най-вероятно е подкрепен от хората около президента Румен Радев. Той припомни, че Димитров стана посланик в Черна Гора след номинация от служебния премиер Гълъб Донев. Това е и първият му посланически пост.

Самата дипломатическа кариера на Димитров до голяма степен се дължи на по-големият му брат Георги, казват източници на Свободна Европа. Георги Димитров беше огласен като сътрудник на бившата Държавна сигурност. В периода 2002-2005 г. той беше външнополитически съветник на тогавашния президент Георги Първанов.

Според биографията на Стефан Димитров той е работил в МВнР от 1995 г. до 1998 г. като референт за Германия. След това е в бизнес сферата и се появява във Външно през 2013 г. Георги Димитров през това време е назначен за секретар на министерството, когато министър е Кристиан Вигенин от БСП. Премиер по това време е Пламен Орешарски. Георги Димитров тогава урежда повишението в дипломатически ранг на брат си.

Георги Димитров беше освободен от МВнР, когато Даниел Митов стана външен министър по време на втория кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. След което съдът разпореди Димитров да бъде върнат на работа.

Даниел Митов се смята за особено близък до САЩ, тъй като дълги години работи за Националния демократичен институт - неправителствена организация, частично финансирана от американското правителство.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG