Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът поиска смяна и на земеделския министър Кирил Вътев. Предлага шефа на фонд "Земеделие" на негово място


Досегашният министър на земеделието Кирил Вътев (вляво) и предложеният да го замени Георги Тахов
Досегашният министър на земеделието Кирил Вътев (вляво) и предложеният да го замени Георги Тахов

Служебният премиер Димитър Главчев е поискал освобождаването на досегашния министър на земеделието Кирил Вътев. На негово място той предлага да бъде назначен изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов.

Това съобщи правителствената пресслужба във вторник.

Новината идва само ден след като премиерът предложи смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров. За поста му Главчев предложи депутата от ГЕРБ Даниел Митов.

Кирил Вътев стана земеделски министър през юни миналата година в кабинета на Николай Денков. Той запази поста си и след като ГЕРБ и ПП-ДБ не успяха да се разберат за ротация и се стигна до служебен кабинет.

Сега служебният премиер Димитър Главчев посочва като мотиви за смяната "несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора".

През изминалите месеци, докато Вътев беше министър в кабинета на Денков, се проведоха серия от протести на земеделски производители. Тяхното основно искане беше да им бъдат изплатени финансови помощи, защото търпят загуби заради войната в Украйна.

Последно такива протести имаше през януари и февруари, но тогава Вътев постигна споразумение със земеделците. Тогава Георги Тахов, който е предложен сега да заеме поста му, също участваше в част от изявленията на управляващите.

Тахов в момента е е изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Той е на този пост от август 2022 г. Във визитката му пише, че е доктор по икономика, притежава и магистърски степени по счетоводство от ВФСИ „Д. А. Ценов“ Свищов, по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Новината за втора персонална промяна в служебния кабинет идва само седмица след като той встъпи в длъжност. Предложенията за промени в състава му трябва да бъдат одобрени с указ от президента Румен Радев. До момента той не е коментирал дали и кога ще подпише.

Обяснено. Защо новото служебно правителство ще е различно от предишните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG