Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие". ГЕРБ и ПП-ДБ отвърнаха на Радев 


Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Управляващото мнозинство, подкрепящо кабинета на Николай Денков, отговори в събота на поредните критични коментари на президента Румен Радев, обвинявайки го в лицемерие и “властови амбиции”.

По-рано през деня той каза пред медиите, че управляващите тласкат обществото към “хаос и насилие” и искат да овладеят службите, за да опорочат предстоящите местни избори. Той отново разкритикува предложенията за конституционни промени на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, заявявайки, че те нарушават демократичния баланс в основния закон.

“Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук”, отговориха на Радев от ГЕРБ в партийна позиция, разпространена във Фейсбук.

От ПП-ДБ определиха поведението на президента като пореден опит за запазване на влиянието му в службите, вместо като загриженост за проблемите на хората.

“Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност”, заявиха от коалицията.

Размяната на реплики между управляващите и президента става ден, след като премиерът Денков поиска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров, назначен с указ на Радев по предложение на служебния кабинет на Стефан Янев през лятото на 2021 г. Повод за поисканата му оставка стана убийството на Алексей Петров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG