Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов няма да подкрепя реформи, предложени от други партии. Кои са приоритетите на ГЕРБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори по време на представянето на управленска програма на партията му във вторник.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори по време на представянето на управленска програма на партията му във вторник.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повече няма да подкрепя реформи, предложени от други партии, но е готов на разговори с всички формации, които подкрепят програмата на ГЕРБ. Това се разбра от думите му по време на представянето на управленските приоритети на партията му във вторник.

Това става по-малко от месец преди парламентарните и европейските избори на 9 юни, на които повечето социологически агенции прогнозират победа за ГЕРБ пред доскорошните им партньори в управлението от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС подкрепяха кабинета на Николай Денков. Трите формации прокараха конституционни промени, които трябваше да сложат начало на съдебна реформа. Преговорите за продължаване на общото им управление обаче пропаднаха, след като от ПП-ДБ поискаха промени в службите за сигурност, а ГЕРБ и ДПС отказаха.

Заради оставката на кабинета се забави и приемането на нов Закон за съдебната власт, а съставите на Висшия съдебен съвет и антикорупционната комисия останаха непроменени.

По време на представянето на управленската програма на ГЕРБ Борисов каза, че тя му дава основание и самочувствие да не подкрепя повече предложени от чужди партии реформи, "които ни доведоха и в съдебната система, и в конституцията до състоянието в момента".

"Готов съм на разговори с всички партии, които могат да подкрепят управленската ни програма", добави Борисов, който беше премиер три пъти между 2009 и 2021 г., а в момента съпартийците му лансират потенциалната му кандидатура за четвърти мандат.

По думите му след предстоящите избори партиите трябва да се обединят върху развитие и просперитет, защото зациклят ли пак след изборите, "наесен-зима ще отидем на нови, разломът ще е тежък".

Борисов атакува ПП-ДБ, като обвини лидерите ѝ в купуване на гласове и пране на пари, но без да посочи конкретни доказателства за това. Повод за тях станаха разпространени от таблоидния сайт "Афера" записи с участието на лидери на "Продължаваме промяната". В тях се обсъждат събиране на пари за предизборна реклама и "президентът с кеша".

По повод приоритетите на ГЕРБ Борисов каза, че с колегите му планират в края на бъдещия си управленски мандат увеличение на доходите с 75-80% от европейската покупателна способност.

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев добави, че целта е България да догони по този показател съседните държави, членки на ЕС, като Гърция и Румъния.

Основен фокус в програмата на ГЕРБ е образованието с акцент - професионалното образование. В сферата на правосъдието партията предлага нови Закон за съдебната власт и Наказателен кодекс.

Като други основни приоритети бяха посочени борбата с корупцията, ускореното инвестиране във въоръжените сили, индустриалното развитие и пътната безопасност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG