Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще иска ли изобщо някой да бори корупцията след изборите


Колаж: Свободна Европа
Колаж: Свободна Европа

Корупцията е най-големият проблем за българите, показват серия от проучвания. Въпреки това темата не е основна в кампанията за поредните предсрочни парламентарни избори, които ще са на 9 юни. От резултатите обаче зависи дали изобщо ще има стъпки срещу корупцията или всичко ще си остане постарому.

Корупцията в България е достигнала нов връх, а липсата на осъдени по редица знакови случаи засилва усещането за недосегаемост на ключовите политически играчи и мрежите за търговия с влияние. Това са само някои от изводите на публикуван наскоро доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Кампанията за изборите на 9 юни тече на фона на поредица от разкрития за корупционни зависимости в съдебната власт и в политиката, които обаче така и не доведоха до ефективни разследвания. Въпреки обещаваната от водещите партии промяна, всъщност всичко върви по старому:

  • Борислав Сарафов продължава да е начело на прокуратурата;
  • Висшият съдебен съвет е все така в стария си състав;
  • няма нови назначения в антикорупционната комисия;
  • случаите с Нотариуса и Еврото заглъхват без последствия за никого.

Прокуратурата продължава да е сляпа към сигнали за сериозна корупция, Висшият съдебен съвет продължава да толерира всички станали известни случаи на зависимости, а нито един от шумните случаи не е разследван ефективно.

Ако разпределението на силите в следващия парламент остане близко до досегашното, най-вероятно след време ще можем да стигнем до същите изводи.

Назначаването на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев дойде със заявки за катарзис в прокуратурата. Вместо това прекратяването на няколко разследвания, свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, възродиха старите съмнения за политическите зависимости на държавното обвинение.

Тези съмнения се засилиха и от липсата на адекватна реакция на прокуратурата срещу мрежите за влияние в съдебната система на убития Мартин Божанов - Нотариуса и изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG