Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата отново прекрати делото за снимките от спалнята на Борисов


Снимка, за която се предполага, че е направена в спалнята на Бойко Борисов, на която се виждат пистолет, кюлчета злато и еврови банкноти.
Снимка, за която се предполага, че е направена в спалнята на Бойко Борисов, на която се виждат пистолет, кюлчета злато и еврови банкноти.

Разследването по казуса със снимките на кюлчета и пачки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов е прекратено отново. Tова съобщи Софийската градска прокуратура (СГП) в четвъртък. Това е вторият път, когато прокуратурата прекратява делото.

Първият път беше в началото на май. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев каза, че производството е било прекратено, докато заместникът му Борислав Сарафов е бил начело на прокуратурата. След като се стигна до противопоставяне между Гешев и Борисов, в края на май производството беше възобновено от Софийската апелативна прокуратура (САП) с искане за допълнително разследване. Впоследствие Гешев беше отстранен, а Сарафов стана временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

В становището си от четвъртък СГП пише, че прекратява производството, тъй като не е могла да установи дали снимките са действителни. Причината е, че изпратените изображения не са били оригинални, а също така са сменени и датите, на които са заснети. Затова според прокуратурата могат да се направят обосновани предположения, че снимките са "манипулирани".

Друг извод, до който прокуратурата е достигнала, е, че снимките са били направени с "техническо средство". Не е станало ясно обаче какво точно е било то.

От СГП казват, че са изпратили запитвания до Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия относно банкнотите и кюлчетата злато, които се виждат на снимката. Проверката обаче не е могла да установи дали те действително са се намирали в спалнята на бившия премиер.

Как две от банкнотите, снимани в спалнята на Бойко Борисов, се оказаха истински
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Прокуратурата казва и че не е могла да установи от кого са направени снимките. Малко след появата им Бойко Борисов каза, че той е наясно коя е "прекрасната госпожа", снимала в спалнята му. Впоследствие обаче той отрече това, а пред прокуратурата е казал, че се е пошегувал.

Всичко това е довело до решение на СГП, с което производството се прекратява.

Първата порция снимки от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в държавната резиденция "Бояна" излезе в български медии през лятото на 2020 г. Тя беше последвана от видеозапис, за който Борисов обвини мистериозна "Мата Хари".

През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер. В него на снимките се виждат или спящият Борисов, или нощното шкафче в спалнята, пълно с пачки с банкноти евро и пистолет върху него.

Тогава СГП се самосезира и започна проверка. В средата на май 2023 г. стана ясно, че тя е била прекратена. Това дойде на фона на противопоставяне между тогавашния главен прокурор Иван Гешев, който се закани да "измете политическия боклук от парламента", и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Гешев тогава съобщи, че когато производството е било прекратено, той е бил в командировка в САЩ, а начело на прокуратурата е бил тогавашният му заместник Борислав Сарафов. Впоследствие САП постановим, че то трябва да бъде възобновено, тъй като "не са изчерпани всички доказателствени източници".

В началото на юни Гешев беше премахнат от поста главен прокурор, след като дългогодишните му защитници от ДПС и ГЕРБ промениха позицията си. В момента тази длъжност временно се изпълнява от бившия му заместник - Борислав Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG