Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Организация от нов вид". Гешев ще участва в следващите избори с "граждански листи"


Иван Гешев (в средата) заедно с новите си съмишленици по време на пресконференцията в БТА.
Иван Гешев (в средата) заедно с новите си съмишленици по време на пресконференцията в БТА.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва в следващите избори със своя "политическа организация от нов тип". По време на пресконференция в БТА в четвъртък той обяви създаването на платформа "Граждански блок" заедно с "десетки граждански организации".

Гешев беше уволнен от поста главен прокурор с указ на президента Румен Радев през юни. Преди това беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, защото нарече партиите в парламента, настояващи за оставката му, "политически боклук".

До това се стигна, след като през пролетта ГЕРБ и ДПС изведнъж се обявиха за неговата оставка, а той отказа да я подаде, обявявайки, че политиците искат да превземат прокуратурата. След уволнението му Гешев създаде движение "Справедливост за България".

"Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато всички партии в страната са фалирали морално и са били изпразнени от съдържание", посочиха от движението в свое прессъобщение в четвъртък.

На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство, начело с Кимон Георгиев, отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии и революционните организации.

"Ние сме независими българи, които обичат родината си", заяви Гешев при представянето на "Граждански блок".

По думите му е "жизнено важно да върнем гражданите в политическия процес чрез активното им участие във властта". Затова и Гешев инициира създаването на "политическа организация от нов вид - такава, каквато не е партия".

Бившият главен прокурор добави още, че партиите са се превърнали в "корпорации – търговци, които обслужват своите лидери и не представляват българските граждани". Затова неговият "Граждански блок" ще участва в следващите избори с "граждански листи".

Изборният кодекс обаче допуска само два варианта за участие в избора - като кандидат в листа на партия или коалиция или като кандидат, издигнат от инициативен комитет. Новата политическа формация на Гешев ще трябва да избере един от двата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG