Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов екип и "стари муцуни" в Министерството на здравеопазването. На какви хора заложи Димитър Главчев


Колаж на Надежда Цекулова и сградата на Министерството на здравеопазването
Колаж на Надежда Цекулова и сградата на Министерството на здравеопазването

Служебното правителство набързо направи сериозни промени в администрацията. Това се случи и в Министерството на здравеопазването, в което се върнаха добре познати лица, някои от които са свързани с ГЕРБ, пише Надежда Цекулова.

Според Конституцията основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. В последните години обаче се наложи практиката служебните правителства да правят и много други неща, като се започне от повсеместна кадрова чистка и се стигне до обвързващи за години международни договори.

Затова продължавам проучването за това кой влезе в Министерството на здравеопазването от началото на април. След тази публикация проф. Бранимир Спасов, на чието място настоящият министър д-р Галя Кондева застъпва в съвета на директорите на болницата по хематология през 2022 г., се свърза със Свободна Европа. Той подчерта, че обвиненията, заради които е отстранен, не са били доказани и СГП е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на тогавашния здравен министър.

Приемственост

През двете седмици от встъпването в длъжност на служебното правителство в Министерството на здравеопазването, подобно на редица други, бяха сменени почти всички лица на ръководни позиции.

Единственият представител на стария екип в ръководството на здравното ведомство остана заместник-министър доц. Петко Стефановски, назначен в последните дни на 2023 г. Официално не е обявено коя от политическите сили го е номинирала, но неофициално още при назначаването му се появиха слухове, че това е ГЕРБ. Оставането му в служебния екип прави тази вероятност реалистична, макар и непотвърдена.

Преди министерството доц. Стефановски е бил на ръководна позиция в МБАЛ „Св. Марина“-Плевен, професионалните му интереси са в сферата на спешната медицина. Липсват данни за участия в търговски дружества.

Най-опитният заместник-министър в здравеопазването

Най-популярното в сектора име сред новите назначения в МЗ е това на д-р Бойко Пенков, който заема поста за пореден път в последните 10 години. Името на Пенков е известно в системата от създаването на здравноосигурителния модел у нас и е свързвано основно с неговата политическа непреходност.

През 2000 – 2001 г. д-р Бойко Пенков става вторият управител на Националната здравноосигурителна каса

През 2000 – 2001 г. д-р Бойко Пенков става вторият управител на Националната здравноосигурителна каса. Тогава премиер е Иван Костов, а министър на здравеопазването – Илко Семерджиев. 12 години по-късно влиза като заместник на тогавашния здравен министър д-р Таня Андреева в правителството на Пламен Орешарски.

Самата Андреева е избрана за депутат в 42-то НС от Коалиция за България (около БСП), но името на Пенков бива публично обвързано с ДПС, тъй като непосредствено преди това е бил директор на болница „Софиямед“ - собственост на бизнесмена Михаил Тиков.

Нито Тиков, нито Пенков са формални членове или активисти на ДПС и тези връзки не са били разследвани или доказани в годините. Докато е в правителството „Орешарски“ д-р Пенков активно критикува управлението на първото правителство на ГЕРБ и по-конкретно решението му, подкрепено и от Народното събрание, около 1,4 млрд. лв. натрупани като резерв на НЗОК да се изхарчат за покриване на дефицита в НОИ.

Именно Пенков вдига темата отново през пролетта на 2014 г., когато с ГЕРБ са опоненти. Няколко месеца по-късно обаче критичността му не попречи да влезе в състава на втория кабинет на Бойко Борисов като заместник на министър Петър Москов (ДСБ и Реформаторски блок).

През пролетта на 2015 г. името му е замесено в скандал, след като болниците на Михаил Тиков получават съмнително високи бюджети от НЗОК, в чиито Надзорен съвет Пенков е член.

През лятото на 2023 г. министър Христо Хинков (ДСБ) назначи Пенков за свой заместник, а по-малко от три месеца по-късно премиерът Николай Денков (ПП) го уволни – оказа се, през главата на министъра. Пенков обаче остана в министерството като съветник.

Хронологично обаче тя съвпадна с обявяването на нова методика за изготвянето на Национална здравна карта, която вместо да ограничи броя на излишните болнични легла в страната ни, щеше да го увеличи

Официалният мотив за тази политическа маневра беше „бавна работа“ на Пенков. Хронологично обаче тя съвпадна с обявяването на нова методика за изготвянето на Национална здравна карта, която вместо да ограничи броя на излишните болнични легла в страната ни, щеше да го увеличи.

В търговския регистър и мрежата за правна информация Лакорда сред свързаните лица с различни бизнесначинания на Пенков в годините назад излизат както синовете му, така и бившата директорка на ИА „Медицински одит“ Златица Петрова, бизнесменът Боян Доганов, който за кратко беше заместник-директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и покойният юрист Кристиан Таков.

И най-неопитният

Заедно с Пенков за заместник-министър беше назначена и Добромира Карева. Тя беше представена като икономист с богат мениджърски опит в сферата на лекарствени продукти и консултант по органична и неорганична фармацевтична химия. В публичните регистри обаче няма следа Карева да е била вписвана като собственик, управляващ или представител на компания от фармацевтичния бранш.

Името ѝ фигурира в четири дружества с обща търговска дейност и една фондация, регистрирана в Кюстендил. В лаконичен профил в социалната мрежа LinkedIn е описано, че е „мениджър“ в българската фармацевтична компания „Фармаконс“ АД. От фирмата коментираха за „Свободна Европа“, че Карева е била техен активен служител до 2020 г., като се е занимавала с маркетинг и управление на човешки ресурси.

И още промени под политическото ръководство

Теодора Табакова е новият началник на кабинета на министъра на здравеопазването, за главен секретар на Министерството пък е назначена Христина Гавазова. И двете от години са част от експертните, ниските и средните ръководни звена в системата. Табакова е магистър по „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по „Здравен мениджмънт“ във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. В периода от 2014 до 2017 г. Теодора Табакова работи като юрисконсулт в УМБАЛ „Александровска“, когато директор на болницата е проф. Костадин Ангелов. След това постъпва в МЗ, където заема юридически длъжности.

След като Костадин Ангелов става министър през 2020 г., Табакова поема поста началник на политическия кабинет

След като Костадин Ангелов става министър през 2020 г., Табакова поема поста началник на политическия кабинет. От 2022 г. е член на борда на директорите „Майчин дом“-София. Също през 2022 г. изданието 19min.bg я свързва с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, но липсва каквото и да било доказателство за тази връзка.

Разплитането на казуса би имал значение, тъй като в периода на пандемията (2020 – 2022) Алибегов беше основен говорител на ресторантьорския бизнес и постигна сваляне на ДДС за сектора на 9%, както и по-либерални противоепидемични мерки за заведенията, отколкото за училищата. Името на Алибегов в последните дни се споменава и във връзка с назначаването на съпредседателя на същата асоциация Павлин Петров като заместник-министър на туризма.

Христина Гавазова също е юрист, има защитен дисертационен труд на тема „Управление на човешките ресурси в съвременната болница“ от 2019 г. в МУ – София. От 2003 г. до настоящия момент е заемала длъжности в няколко дирекции на министерството. Била е част от директорските бордове на МБАЛ Стара Загора, както и дълги години - на специализираната болница по хематология в София. Липсват данни за участия в търговски дружества.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

Форум

XS
SM
MD
LG