Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отказа да представлява България на срещата на НАТО заради подкрепата за Украйна


Колаж на служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев
Колаж на служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев

Президентът Румен Радев отказва както да ръководи, така и изобщо да участва в делегацията на България на срещата на върха на НАТО през юли. Причината е позицията, която трябва да защитава за помощта за Украйна. Това съобщи пресслужбата на президентството в четвъртък.

Съобщението за отказа дойде само часове след като служебният премиер Димитър Главчев каза, че Радев трябва да оглави делегацията. След отказа на президента лидерът на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, видя в решението му руски "зависимости".

Това се случва, след като преди по-малко от седмица пресцентърът на правителството съобщи, че и Радев, и Главчев ще участват в срещата. Не стана ясно обаче нито кой от двамата ще ръководи делегацията на България, нито пък самият Радев потвърди, че ще участва.

Спорът за това кой да представлява страната на форума зрееше от седмици. Срещата е важна, защото на нея се очаква НАТО да поеме координацията на доставките на оръжия за Украйна.

"При положение че президентът ще участва, той ще я оглави, разбира се", каза Главчев пред журналисти в четвъртък. Ден по-рано правителството взе и решение, в което предложи на Радев да оглави делегацията.

По-късно в четвъртък обаче пресцентърът на президента съобщи, че той отказва предложението и няма да участва във форума. Причината е, че в предложението си Министерският съвет (МС) пише, че Радев ще трябва да изложи приетите от МС рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи.

"Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна", се казва в позицията на Радев.

Нито президентството, нито Министерският съвет съобщават какви точно са тези рамкови позиции.

В отговор на позицията на президента лидерът на ДПС Пеевски разкритикува Радев, като каза, че той обслужва чужди, а не националните български интереси, а изказванията му са подчинени на "зависимости и връзки на Изток". Пеевски влезе в конфликт с Радев и по-рано през годината.

Радев отдавна защитава тези за войната в Украйна, които съвпадат с позициите на Кремъл - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци".

Това противоречи на официалната българска позиция. Предишните редовни правителства, както и парламентарното мнозинство, подкрепиха усилията на Киев да се отбранява срещу руската военна агресия и гласуваха няколко решения за предоставяне на военна помощ на Украйна.

По-рано от ДПС, ПП-ДБ и "Величие" казаха, че според тях на срещата трябва да отиде Главчев.

Българската конституция предвижда страната да бъде представлявана на международно ниво от изпълнителната власт, чието лице в момента е именно Главчев.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG