Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев призна за натиск от Сърбия. Правосъдието може да е бухалка срещу журналисти


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Добро утро. Най-важното днес:

  • България разследва военни престъпления в Украйна
  • Съдът е нарушил правото на изразяване на журналист
  • “Роман на годината” се отменя

Българската прокуратура разследва дали през 2022 г. в Украйна са извършени убийства на военнопленници. В годишния доклад на ДАНС пише за разследване на престъпления против мира и човечеството, извършени от частната руска армия “Вагнер”. Научете защо България прави това.

Откакто Русия нападна Украйна, непрекъснато се говори за подсилване на Източния фланг на НАТО. Латвия граничи и с Русия, и с Беларус. Затова сега отделя над 300 млн. евро за защита на територията си. "По-добре да сме подготвени", казват там.

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да бъде на срещата на върха в Швейцария. Вместо него ще отиде вицепрезидентката Камала Харис. Конференцията има за цел да осигури подкрепа за плана на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на войната на Русия в Украйна.

Досега Русия е унищожила или повредила най-малко 210 хиляди сгради в Украйна, твърдят учени от Университета в Орегон и Сити Юнивърсити в Ню Йорк.

Уязвима ли е България?

Премиерът Димитър Главчев признава за натиск от страна на Сърбия преди гласуването в ООН на резолюцията за геноцида в Сребреница. Това става в отговор на въпрос на депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова, пише “Булевард България”.

На кого ли се е обадил президентът на Сърбия Вучич? Защо президентът Румен Радев използва неверни руски твърдения? Ако отговорите ви интересуват - гледайте интервюто на Генка Шикерова с бившия посланик в САЩ Елена Поптодорова. Може да се абонирате за канала ни в YouTube или да слушате разговорите в Spotify.

На 9 юни в България предстоят шестите парламентарни избори за три години. Възможен ли е външнополитически завой след тях и може ли България да се обърне към Русия?

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова президента Румен Радев да спре “да плаши хората” с внушения за въвличане във войната или изпращане на войници. Според Иванов така Радев увеличава подкрепата за “Възраждане”.

Двете най-важни истории (според мен)

Българският съд е нарушил правото на справедлив процес и правото на свободно изразяване на журналиста Росен Босев, който през 2019 г. беше осъден за клевета по частно наказателно дело. Това констатира Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

А в Париж трима души бяха арестувани, след като поставиха пет празни ковчега с надпис „Френски войници от Украйна“ близо до Айфеловата кула. Един от арестуваните е с българско гражданство.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Още кратки новини

Въздушната линейка в България заработи. Първата мисия беше транспортирането на жена от Шумен до София.

Токът от 1 юли поскъпва леко в цялата страна. В София - с 2,74%, докато във Варна поевтинява с почти процент. В същото време цената на парното в цялата страна се намалява с около 8 на сто.

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че спира обществени поръчки за над 200 млн. лева заради нагласен избор.

Фонд “13 века България” анулира конкурса “Роман на годината”, след като редакторът на романа победител се оказа член на журито.

Ако този бюлетин ви помага да сте в крак с най-важното, помогнете ни да сме полезни на повече хора - препратете “3 минути” на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират.

Човек на деня

Танцьор, актьор и супергерой на екрана. Том Холанд изгрява с тези роли, но не преследва славата. Отдава над 10 години на киното и продължава да влиза в предизвикателни роли. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG