Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подозрения за връзка с Русия. Как българин беше арестуван за поставяне на празни ковчези до Айфеловата кула


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Трима души бяха арестувани, след като поставиха пет празни ковчега с надпис „Френски войници от Украйна“ близо до Айфеловата кула. Един от арестуваните е с българско гражданство. Служители на френското разузнаване смятат, че Русия стои зад акцията, съобщи Би Би Си в понеделник.

Новината идва след две подобни случки във Франция през последните месеци. В края на май трима души бяха задържани в Париж за оскверняване на паметник за възпоменание на Холокоста. Тогава полицията отново съобщи за българска следа и разследваше дали акцията не е била координирана от Русия. Същевременно през последните седмици се обсъжда изпращането на френски военни инструктори в Украйна.

В понеделник френското издание Le Monde съобщи, че в телефона на задържания за акцията с ковчезите българин е открит телефонът на заподозрян за оскверняването на паметника за възпоменание на Холокоста.

Свободна Европа изпрати въпроси до френската прокуратура, откъдето съобщиха, че не могат да предоставят имената или снимките на арестуваните. "Това не са елементи, които съобщаваме", пише в тяхното съобщение.

Какво се случи

В събота сутринта близо до Айфеловата кула бяха открити пет ковчега, пълни с гипс и покрити с френско знаме с надпис „Френски войници от Украйна“. Същия ден бяха арестувани трима души: първо шофьорът на микробуса, използван за транспортиране на ковчезите, а след това и други двама мъже, за които се смята, че са планирали да вземат автобус за Берлин.

Шофьорът на микробуса е български гражданин, а другите двама са граждани на Германия и Украйна.

Шофьорът е казал на полицията, че му е било платено да превози двамата мъже и техния товар и че е пристигнал от България предишния ден. Другите двама мъже признали, че им е било платено 400 евро, за да закарат ковчезите.

Прокурорите поискаха и на тримата да бъдат повдигнати обвинения в предумишлено насилие. Те казаха, че оставянето на ковчези в близост до Айфеловата кула е акт на психологическо насилие.

Френският президент Еманюел Макрон неколкократно е повдигал темата за изпращане на френски войници на фронта в Украйна, където Русия започна война през февруари 2022 г. През май Москва реагира гневно на повторния отказ на Макрон да изключи възможността за изпращане на войници в Украйна.

Миналата седмица украински правителствени представители потвърдиха, че са проведени разговори за изпращането на френски военни инструктори. Пред Ройтерс дипломатически източници също са потвърдили, че това може да се случи скоро.

През ноември във Франция се проведе и друга акция, която водеше към Русия. Тогава френските прокурори започнаха разследване срещу двама молдовци, които признаха, че са изрисували „Звездите на Давид“ по стените на парижки имоти. Те проучваха дали те са действали по нареждане на някого в чужбина.

След съобщенията в медиите, че молдовците са били ръководени от Русия, прокуратурата съобщи, че човек от чужбина е общувало по телефона с двойката на руски език.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG