Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският писател Дмитрий Глуховски е осъден задочно на 8 г. затвор след критики срещу Путин и войната в Украйна


Дмитрий Глуховски
Дмитрий Глуховски

Писателят Дмитрий Глуховски е осъден задочно на осем години затвор в колония от общ тип по обвинение в дискредитиране на руската армия в онлайн публикации, осъждащи руската война в Украйна.

Това съобщиха световните агенции във вторник, като решението е взето ден по-рано. Издадена е заповед за ареста на Глуховски. Първоначалното искане на прокуратурата е девет години затвор в наказателна колония.

"Вчера Басманският съд ме осъди на осем години затвор за публикациите ми за Буча и Ирпен, за Мариупол и Харков, за това, че нарекох военните престъпления - военни престъпления и дори само войната - война. Според съда съм извършил тези престъпления на основата на политическа омраза, защото обвиних лично президента Путин в разгръщането на клането", написа в канала си в Телеграм писателят.

"Няма да се откажа от думите си, а и е невъзможно да ги оттегля. Съвсем очевидно е, че ме наказват просто за това, че изричам истината на глас, че изричам неща, които са толкова очевидни за всички, че човек трябва да е сляп, за да ги отрече", добави Глуховски.

Делото срещу писателя се разглежда задочно, тъй като Глуховски напусна Русия след началото на войната срещу Украйна. Ден преди руските войници да навлязат в Украйна той публикува в социалните мрежи есе, в което сравнява репресиите на Путин с тези на Сталин. Той беше обявен и за чуждестранен агент.

Адвокатът на Глуховски Вероника Полякова по-рано нарече наказателното дело срещу клиента си "политическо преследване". Според нея обвиненията, повдигнати срещу писателя, не отговарят на закона.

Как протича делото

Според материалите по делото, Глуховски е публикувал на личните си страници в социалните мрежи текстове и видеоклипове, "сглобени с изкуствено създадени доказателства за обвинения в предполагаеми умишлени престъпления, извършени от военнослужещи на руските въоръжени сили по време на специална военна операция в Украйна", пише руската агенция ТАСС.

Според изданието Медиазона срещу писателя са свидетелствали Юлия Лозанова (Витязева), служителка на информационната агенция NewsFront, и Иван Климов, редактор на московския "Рупор" и на "Аналитичния център по проблемите на сигурността". NewsFront е в списъка със санкции на Европейския съюз (ЕС), тъй като разпространява дезинформация и има връзки с Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Лозанова и Климов не са се познавали лично с Глуховски, но твърдят, че са били засегнати от публикациите на писателя за Буча и Мариупол.

Глуховски по-рано каза, че причината за делото срещу него е пост в Инстаграм, в който той държи руския президент Владимир Путин отговорен за разпалването на войната в Украйна.

Кой е Глуховски

Дмитрий Глуховски е съвременен руски писател, автор на поредицата романи "Метро" и на филмовата адаптация на романа "Текст" от 2019 г. Автор е и на сценария на филма "Текст", за който получава филмовата награда "Ника".

След началото на войната Глуховски е наричан “пророк”, тъй във като в романите му сюжетът се развива за постапокалиптична Русия. В интервю за радио Свобода Глуховски казва, че не се занимава с пророчество, а романите му се базират на наблюдения върху социалния и политически дневен ред, върху които се опитва да прогнозира бъдещето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG