Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция е подала информация за групата, обвинена в България, че снабдява руските сили в Украйна


Част от оптичните мерници, които обвиняемите са опитали да изнесат от България за Русия при ареста им на 9 октомври.
Част от оптичните мерници, които обвиняемите са опитали да изнесат от България за Русия при ареста им на 9 октомври.

Гръцките служби са подали информация на българските си колеги за съмнителни пратки с военно оборудване, които отиват към България. След това МВР и ДАНС са започнали да следят предполагаемата престъпна група, задържана на 9 октомври при опит да изнесе през летище София бинокли, оптични мерници, радиостанции и прибори за нощно виждане за Русия.

Това стана ясно по време на заседание на Пловдивския апелативен съд в четвъртък, на което за постоянно бяха оставени в ареста руските граждани Романос Ветридис, Василий и Евгений Улянови, беларусинът Дмитрий Димитриус и албанецът Яни Йешили.

Петимата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с износ на т.нар. „стоки с двойна употреба“ за руските сили в Украйна в нарушение на европейските санкции, наложени на Москва заради агресията ѝ срещу Киев.

За лидер на групата прокуратурата сочи Ветридис, който е управител на пловдивската фирма „Афлон“, през която разследващите твърдят, че е ставал забраненият износ на военно оборудване за Русия. Както Свободна Европа писа, едноличен собственик на компанията е Такис Трикидис, който обаче не е сред задържаните и засега българските власти не го споменават официално като заподозрян.

Миналата седмица Окръжният съд в Пловдив задържа и петимата обвиняеми, а в четвъртък втората инстанция потвърди, че има достатъчно данни за престъпна група, както и опасност те да извършат друго престъпление и да се укрият, ако бъдат освободени.

Заседанието на апелативните съдии започна с изгонване на единствения журналист в залата – репортерът на Свободна Европа. Макар че заседанието беше открито и съдът така и не го засекрети зам.-председателката на Пловдивския апелативен съд Михаела Буюклиева настоя репортерът да напусне, „защото залата е много малка“.

След кратка почивка, в която защитата се запозна с нови доказателства на обвинението, съдия Буюклиева реши да попита обвиняемите дали са съгласни журналистът да остане в залата, но един от тях не се съгласи. Затова той беше изгонен повторно, макар че не съществува съдебна практика да се иска съгласието на обвиняемите дали медиите могат да присъстват на открити съдебни заседания по мерки за неотклонение.

По закон тези заседания са открити, освен ако прокуратурата не поиска тяхното засекретяване с цел запазване на следствената тайна или заради обсъждане на факти от интимния живот на обвиняемите и въпроси, засягащи националната сигурност. Дори и тогава съдът има последната дума. В случая прокуратурата нито поиска подобно нещо, нито възрази срещу присъствието на журналист в залата.

След като заседанието продължи без нито един представител на медиите, прокуратурата представи новите доказателства – опис на иззетите от заподозрените стоки с двойна употреба на обща стойност 4 млн. лв. Тя представи и видеокадри от летището, на което са заснети чантите, в които е било пренасяно военно оборудване.

В крайна сметка съдът потвърди задържането на петимата обвиняеми, подчертавайки, че те са чужди граждани „без трайна връзка“ с България и лесно могат да се укрият, ако излязат от ареста. По отношение на Ветридис магистратите отбелязаха, че той е разполагал с няколко документи за самоличност с различни имена, от което беше изведен извод за увеличена степен на опасност от укриване. Определението на втората инстанция е окончателно и засега заподозрените остават зад решетките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG