Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл обсъжда с делегация на Хамас освобождаване на заложници и прекратяване на огъня в Ивицата Газа


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Руското външно министерство каза в петък, че делегация на Хамас е посетила Москва с цел да обсъди ситуацията в Ивицата Газа. Израел осъди разговорите.

Новината идва на фона на продължаващата война, която Израел обяви на паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), след като на 7 октомври нейни членове осъществиха най-мащабната атака срещу Израел до момента.

За посещението на делегацията на Хамас съобщи РИА Новости, цитирайки източник от палестинската делегация. Според руски медии начело на делегацията е политическия лидер на Хамас Абу Марзук.

„Мога да кажа и потвърдя, че представители на палестинското движение са на посещение в Москва“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По нейни думи заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани също е посетил Москва в четвъртък, 26 октомври.

Министерството на външните работи на Русия съобщава, че е обсъдило с представител на Хамас освобождаването на заложници в Ивицата Газа и евакуацията на чужденци, включително руски граждани, както и че при разговорите е била подчертана "необходимостта от прекратяване на военните действия в и около Ивицата Газа и от бързо предоставяне на хуманитарна помощ на засегнатото палестинско население".

Израелското външно министерство реагира остро на посещението, като нарече поканата на Русия към делегацията на Хамас „достойна за съжаление“. „Ръцете на високопоставени представители на Хамас са покрити с кръвта на повече от 1400 израелци, които са били заклани, убити, екзекутирани и изгорени и те са отговорни за отвличането на повече от 220 израелци“, казва израелското външно министерство.

Държавният департамент на САЩ съобщи, по Вашингтон знае за смъртта на значителен брой хора в Ивицата Газа, но не разполага с независимо потвърждение за броя им, като добави, че не се доверява на данните, публикувани от Хамас. Говорителят Матю Милър също коментира посещението на делегацията на Хамас в Москва, като каза, че САЩ не са видели Русия да има продуктивна роля в близкоизточната криза.

Ивицата Газа, управлявана от Хамас, е под израелски обстрел от близо три седмици, след като подкрепяните от Иран членове на Хамас извършиха масови убийства в Южен Израел.

Хамас държи над 200 заложници в Ивицата Газа, като според Израел много от тях притежават чуждестранни паспорти. Групировката заплашва да убие някои от заложниците. По-рано Израел се зарече да унищожи Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG