Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия е ликвидирала десетки членове на Хамас през последните дни


Унищожени сгради в южната част на Ивицата Газа, 31 януари
Унищожени сгради в южната част на Ивицата Газа, 31 януари

Израелските отбранителни сили съобщават, че са убили десетки ислямистки бойци на Хамас в Ивицата Газа през последните дни, включително в град Хан Юнис, смятан от Израел за бастион на групировката.

Новината идва близо четири месеца след мащабна атака на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС и САЩ, над Южен Израел. Тази атака доведе до смъртта на близо 1200 души и предизвика обявяване на пълномащабна война от страна на Тел Авив. Здравните власти в Газа съобщават за най-малко 27 000 жертви до момента.

Силите за отбрана на Израел съобщиха също, че е извършена прецизна операция в обект, използван от командира на бригадата на Хамас в Хан Юнис, където са били открили автомати, боеприпаси, военно оборудване и технически съоръжения.

По-рано в събота израелски военни съобщиха, че са се натъкнали на група бойци на Хамас, която е превозвала оръжия в бежанския лагер "Аш Шати" в северната част на Ивицата. Групата е била елиминирана чрез въздушен удар.

В петък бяха публикувани сателитни снимки, анализирани от Сателитния център на ООН, които показват, че 30% от сградите в Ивицата Газа са разрушени или повредени вследствие на израелските атаки.

"Общо са засегнати зашеметяващите 69 147 постройки, което се равнява на приблизително 30% от общия брой постройки в Ивицата Газа", съобщи Сателитният център на ООН - UNOSAT. 22 131 постройки в анклава са идентифицирани като разрушени, още 14 066 са сериозно повредени, а 32 950 са претърпели умерени щети.

UNOSAT е използвала сателитни снимки от 6-7 януари, които е сравнила с шест други комплекта изображения, включително някои отпреди израелската офанзива.

В събота в Камарата на представителите на САЩ беше представен закон, който предвижда нова военна помощ в размер на 17,6 млрд. долара за Израел. Контролираната от републиканците Камара преди това одобри нова военна помощ за Израел в размер на 14,3 млрд. долара.

В петък стана ясно също, че Израел се готви да разшири войната в Ивицата Газа на юг, в посока към границата с Египет, а Хамас даде знаци, че може да се съгласи на ново временно примирие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG