Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той вече е икона". Хари Стайлс, който се осмелява да бъде себе си


Хари Стайлс
Хари Стайлс

Взима си почивен ден от малката пекарна, в която работи, за да участва в конкурс. Без да подозира, 14 години по-късно той е един от най-популярните изпълнители с награди "Грами". Хари Стайлс навършва 30 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Хари Стайлс прекарва почти половината си живот в публичното пространство, след като става известен с участието си в музикалното предаване X Factor, когато е само на 16 години. Днес той има успешна солова кариера, след като групата "One Direction" се разпада.

За една нощ момчето от малкия град набира популярност и се превръща в любимец на публиката.

"Най-щурото в целия X Factor е, че всичко става толкова мигновено. В деня преди това никога не си бил по телевизията. И изведнъж се превръщаш в национална собственост", казва Стайлс в интервю пред "Гардиън".

Хари Едуард Стайлс е роден на 1 февруари 1994 г. в село Редич, Уорчестършир, в Англия. По-късно се мести със семейството си в Холмс Чапъл в Чешир. Стайлс посещава местната гимназия, където е вокалист на групата "White Eskimo", която печели няколко конкурса.

Той прави първия си запис на караоке машина, подарена от дядо му. Песента е на Елвис Пресли, които е един от изпълнителите, които сформират вкуса му за музика, заедно с "Бийтълс", "Пинк Флойд" и "Куин".

Началото на One Direction

В своята биография "Хари Стайлс, създаването на един модерен мъж", изпълнителят разказва, че за да се яви на кастинга за предаването X Factor е трябвало да си вземе отпуск от малката пекарна, в която работи.

Стайлс минава успешно през прослушванията, но не се класира за големите концерти в предаването. Тогава от продукцията му предлагат да продължи напред в група с още четирима участници, които са отпаднали.

Така Стайлс, Зейн Малик, Найл Хоран, Лиам Пейн и Луи Томлинсън създават групата One Direction. Тя не успя да спечели състезанието, но през следващите години се радва на огромен успех.

Хари Стайлс, Найл Хоран, Луи Томлинсън, Зейн Малик и Лиам Пейн (от ляво на дясно)
Хари Стайлс, Найл Хоран, Луи Томлинсън, Зейн Малик и Лиам Пейн (от ляво на дясно)

От дебюта си продава 70 милиона записа по целия свят, включително 7. 6 млн. албума и 26 млн. сингъла в САЩ, превръщайки се в една от най-продаваните момчешки групи на всички времена.

Групата събира многобройни отличия, включително седем награди "Брит", седем американски музикални награди, шест музикални награди "Билборд" и четири видео музикални награди на MTV.

Въпреки това шест години след създаването си, се разпада през 2016 г.

"Мисля, че общоприетото е - излизайки от такава група, да се извиниш, че въобще си бил в нея. Но аз обичам този период. За мен всичко това беше ново, стараех се да науча максимално много от случващото се", казва Стайлс пред списание "Vouge". "Исках да опитам от всичко. Може би поради тази причина днес обожавам да пътувам - защото така мога да опитам хиляди нови неща", добавя той.

Смелостта да бъдеш себе си

След като напуска групата, Хари Стайлс издава три солови албума - "Harry Style" (2017 г.), "Fine Line" (2019 г.), "Harry's House" (2022 г.).

Песента му "As It Was" остава на върха на американските класации цели 15 седмици, което я прави най-дълго задържалата се песен под №1 в историята.

На наградите "Грами" през 2023 г. албумът Harry's House печели наградата за албум на годината и за най-добър поп вокален албум, а на наградите "Брит" печели и наградата за британски албум на годината.

"С дебютния си албум открих какво е моето звучене като солов изпълнител. Мисля, че с втория албум се освободих от страха, че ще сбъркам"допълва той пред "Vogue". Според него в музиката е важно да се развиваш - и това се отнася за дрехите, за видеоклиповете, и за всички тези неща.

"Ето защо гледаш назад към Дейвид Бауи, Зиги Стардъст или Бийтълс и техните различни епохи - тази смелост е вдъхновяваща", казва още той

Списанието снима Хари Стайлс за свой брой, с което той се превръща в първия мъж със самостоятелна корица в 128-годишната история на американския Vogue.

Големият екран

Хари Стайлс, който винаги е бил открит за желанието си да се появи в кинопродукция, прави актьорския си дебют във военния филм на Кристофър Нолан "Дюнкерк" през 2017 г.

След това взима малка роля във "Вечните" (2021 г.), филм на "Марвел" като има сключен договор за още филми от поредицата. Една от най-забележимите му роли е във филма "Не се тревожи, скъпа" (2022 г.), в който си партнира с Флорънс Пю.

Снимка от премиерата на "Не се тревожи, скъпа" на филмовия фестивал във Венеция
Снимка от премиерата на "Не се тревожи, скъпа" на филмовия фестивал във Венеция

"Всички ние сме способни да седим в един наистина удобен живот и да не обръщаме внимание на последствията от това, което се е случило в света. Но няма как да отречем, че тези последствия съществуват.", казва Стайлс за филма пред "Variety".

Стайлс отива и на прослушване за ролята на Елвис Пресли в музикалния биографичен филм "Елвис" на Баз Лурман, но не получава ролята.

"Хари да е наистина талантлив актьор... истинският проблем с Хари е, че той е Хари Стайлс. Той вече е икона.", казва Лурман за него.

"Отнасяйте се към хората с доброта"

"Отнасяй се към хората с доброта" е слоган, използван от Стайлс, за да популяризира посланието си за любов, приемане и доброта към другите. Той започва да го използва по време на първото си самостоятелно турне през 2017 г.

През годините Стайлс е изявявал подкрепа за много социални каузи и инициативи. Първото му турне събира 1,2 милиона щатски долара под формата на благотворителни дарения от продажбата на билети, които внася към 62 благотворителни организации по света.

Второто му турне събира 1 милион щатски долара за каузи, свързани с организации за репродуктивното здраве, гласовете на чернокожите и правата на ЛГБТИ хората.

На въпроса защо не използва влиянието си по-често в подкрепа на конкретни инициативи, той отговаря, че още търси каузата, която да е неговата борба в живота.

"Заради размиването. Защото предпочитам, когато казвам нещо, хората да мислят, че го мисля сериозно. Има сила в това да подкрепяш едно нещо и да искаш да застанеш зад него с цялата си тежест", допълва той.

Форум

XS
SM
MD
LG