Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лудия човек" с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей


Президентът на Аржентина Хавиер Милей по време на клетвата му за встъпване в длъжност на 10 декември 2023 г.
Президентът на Аржентина Хавиер Милей по време на клетвата му за встъпване в длъжност на 10 декември 2023 г.

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация на годишна база. Президент е на осмата по територия страна в света, а идеите му се смятат за радикални. Какво се случва с Аржентина, откакто избра либертарианеца Хавиер Милей?

Кожено яке върху риза и вратовръзка. Бакенбарди и прическа, която кара и симпатизантите му да го наричат “Перуката”. Пак те му казват и “Лудия човек”. Реториката му често е крайна и се появяваше публично с моторна резачка в ръце.

Той е Хавиер Милей. От пет месеца е президент на Аржентина. Спечели изборите през ноември 2023 г. в момент, в който страната е в шестата рецесия за десетилетие, инфлацията гони 280% на годишна база, а официално над 42% е бедността - по данни, цитирани от Блумбърг. Милей обеща “шокова терапия”, драстични съкращения и орязване на държавните разходи. Това символизираше и резачката в кампанията му.

Президентът определя себе си се като “анархо-капиталист” и презира всичко “социалистическо”. В отговор чува, че е “десен популист”. Сравняват го с Доналд Тръмп, протестиращи го обвиняват във “фашизъм”. Демонстрации съпътстват управлението от клетвата му през декември.

За 5 месеца Милей успя да девалвира националната валута песо с над 50%, забрани на държавната банка да печата пари, отбеляза първия от 2008 г. фискален излишък през март, а инфлацията на месечна база се свива постепенно. Хората обаче още не живеят по-добре.

В международен план той направи поне три големи крачки.

  • Аржентина отказа да влезе в доминирания от Русия икономически блок БРИКС
  • Противопоставя се на Москва и подкрепя Украйна във войната, която Владимир Путин започна.
  • Поиска страната му да стане партньор на НАТО


Но Милей и леко отстъпи от първоначалната си позиция спрямо Китай.

Кой всъщност е президентът на Аржентина, как дойде на власт и какво става в осмата по територия страна в света? Свободна Европа събра най-важното.

Кой е Милей и как стана президент

Икономист, либертарианец, роден преди 53 години в Буенос Айрес в семейството на домакиня и шофьор на автобус. Като младеж Милей е вратар на „Чакарита Хуниорс“ - в родината му Аржентина футболът е издигнат в култ. Пее и в рок банда. Преподава икономика, а през 2018 г. основава Либертарианската партия. Кандидатира се на президентските избори през 2023 г. Тогава е смятан за радикален и за аутсайдер.

Негово е мотото “Да живее свободата, мамка му”. В кампанията се зарича да унищожи всеки остатък от “социализъм”, да закрие централната банка и куп министерства, да спре бюджетни издръжки, да съкрати над 70 000 чиновници, да въведе долара като официална валута, да разреши пазара на органи и притежанието на оръжие, но да забрани абортите. Наричат го “десен популист” и “тръмпист” заради симпатии към бившия американски президент, сега кандидат за нов мандат - републиканеца Доналд Тръмп.

Но на 40-ата година, откакто страната е демокрация, след поредица леви правителства на “перонистите” (по името на 40-ия президент Хуан Перон), Милей печели изборите с най-високия досега резултат - 56% - срещу кандидата на левицата Сехио Маса - дотогава икономически министър.

В този момент инфлацията е 26 % месечно, което е рекорд, аржентинското песо е неконвертируемо. Социологията показва, че мнозинството от младите до 29 години са подкрепили Милей, въпреки че те винаги са били ключов фактор за властта на перонистите, припомня АП.

Първо трябва да помислим за джоба, после мога да се притеснявам за климата

Това не значи, че приемат консервативните му социални послания - като заканата да отмени абортите, станали законни едва през 2020 г. и отричането на факта, че жените са по-лошо платени от мъжете в Аржентина.

Но “първо трябва да помислим за джоба, после мога да се притеснявам за климата”, казва 29-годишният Ернан Стучи от Буенос Айрес пред АП. Агенцията припомня, че според президента изменението на климата е “социалистическа лъжа” - нещо, с което статистически повечето му избиратели не са съгласни.

“Шоковата терапия”, която не може да се случи докрай

Буквално в първите седмици на управлението си Хавиер Милей девалвира местната валута песо с над 50% и доближи курса ѝ спрямо долара, определян от Централната банка, до реалистични нива. Предишното лявоцентристко правителство дълго поддържа песото изкуствено високо и това задълбочава икономическата криза допълнително.

Милей спря централната банка да печата пари за финансиране на държавните разходи. Започна да намалява и субсидиите на губернаторите по места, както и парите за транспорт и комунални услуги, което прави възможно поддържането на ниски цени преди това.

Инвеститорите на "Уолстрийт" приветстват действията на Милей и аржентинските облигации се връщат все пак на международния дългов пазар за първи път от 2020 г. Инфлацията скача още през първия месец, но в първото тримесечие на новата година пада плавно, макар за март да е на нива над 10 на сто.

През април Милей се хвали с първия от 2008 г. регистриран бюджетен излишък. Но икономисти припомнят, че част от това се дължи на замразени държавни плащания.

Икономиите на Милей доведоха и до най-големите протести от началото на мандата

Икономиите на Милей доведоха и до най-големите протести от началото на мандата. В края на април студенти и преподаватели, подкрепени от левите партии и силните профсъюзи в страната, излязоха по улиците на Буенос Айрес заради спряната издръжка на университетите. АП припомня, че според Милей в тях се "промиват мозъци" и се насажда "социализъм". В резултат срещу него са издигнати плакати, че подходът му към управлението е "фашизъм".

Въпреки това рейтингът на Милей остава висок. Но той още не е предприел наистина мащабни промени, които зависят от Конгреса и Сената - тоест от законодателната власт. Т.нар. шокова терапия - по термина на Милтън Фридман за внезапно освобождаване на контрола върху цени и валута, край на държавното субсидиране, свободна търговия и приватизация на държавни активи - засега се отлага - поне до междинните избори за Конгрес и Сенат през 2025 г. Причината е, че в Конгреса партията на Милей има под 15% от местата.

"Проблемът е, че президентът е много по-малко популярен в Конгреса, отколкото сред избирателите", пише АП и припомня, че той води война със "старите политици", което сега създава бариери пред реформите му.

Русия е агресор, НАТО - партньор. А Китай?

Първото действие на Хавиер Милей като президент, което има широк международен отзвук, е още в началото на мандата му. Той отказа Аржентина да се присъедини към икономическия съюз БРИКС, доминиран от Русия, което се очакваше да се случи на 1 януари 2024 г. Членството в общия пакт с Москва, Китай, Бразилия и Южна Африка, плюс новопоканените Иран, Саудитска Арабия, Египет и Етиопия беше договорено от предишната власт. Аржентинският президент обаче припознава като свой ключов партньор САЩ - неслучайно и една от най-смелите му идеи е за доларизация на Аржентина - доларът да е официална валута.

Милей застава категорично със западния свят на страната на Украйна във войната, която Кремъл води на нейна територия вече повече от две години. Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше и сред гостите на клетвата на Милей. А само преди дни дойде новината, че Аржентина изпраща свои съветски военни хеликоптери в помощ на Киев.

Хавиер Милей посреща Володимир Зеленски по време на клетвата си като президент на Аржентина в Буенос Айрес, 10 декември 2023 г.
Хавиер Милей посреща Володимир Зеленски по време на клетвата си като президент на Аржентина в Буенос Айрес, 10 декември 2023 г.

Аржентинският президент застана и от страната на Вашингтон, САЩ и западния свят в подкрепата за Израел, който води война срещу обявената за терористична организация от САЩ, ЕС и други страни "Хамас". До войната се стигна след атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври 2023 г., когато бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници.

През април Аржентина - под ръководството на Хавиер Милей - официално поиска и да бъде приета като партньор на НАТО - статут, който има само една страна в цяла Латинска Америка - Колумбия.

Единствено по отношение на Китай новият аржентински президент изглежда зае по-умерена позиция спрямо това, което говореше преди да бъде избран. Тогава той се солидализираме със САЩ и ЕС за намаляване на влиянието на Пекин глобално, в това число с ограничаване на търговията, но неотдавна заяви, цитиран от световните агенции, че "ние сме либертарианци - ако хората искат да търгуват с Китай, нека търгуват". Според Блумбърг и досега Китай намира инвестиции в Аржентина - в това число в инфраструктурни проекти.

"Абортът е убийство"

Докато Аржентина и Хавиер Милей тънат в икономическите проблеми на страната, социалните му - и консервативни - послания от предизборната кампания остават встрани, но някои от тях вече имат ефект. Въпреки че няма мнозинство, с което да пристъпи към законодателни действия, а и приоритетите в момента са други, президентът се връща към реториката за забрана на абортите - легализирани само преди 4 години.

Милей неотдавна беше цитиран в медиите да казва пред ученици, че "абортът е убийство". Той се изказва и против сексуалното образование в училищата, което според него цели "да разбива семействата".

Стигмата сред професионалистите се е увеличила

Британският вестник "Гардиън" разказва по този повод, че думите на държавния глава вече са насърчили лекари и клиники да отказват да извършат аборт поради лични убеждения. За това свидетелства пред медията и лекарката Хулиета Базан от болница в Буенос Айрес.

"Стигмата сред професионалистите се е увеличила - те се страхуват да бъдат част от екипите, извършващи аборти."

От местната фондация "Жени за жените" отчитат, че през последните четири месеца много жени са били погрешно информирани от лекари и медицински сестри, че не могат да направят аборт. И сред тях се е върната стигмата - но тази върху правещите аборт жени.

"Милей е популист, което означава, че той може да използва този вид дебат, за да си създаде вътрешен враг или да държи обществото настрана от икономическата ситуация", каза Хулио Монтеро, доцент по политическа теория в университета в Сан Андрес.

На заден план засега са други идеи на новия президент - разрешаването на носенето на оръжие, легализацията на търговията с органи, забрана на сексуалното образование. И вероятно това ще остане така - докато не се стабилизира икономиката и не минат изборите за Конгрес и Сенат догодина, прогнозират анализатори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG