Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията не откри данни за престъпление на сваления водещ от Би Би Си. Всичко за обвиненията срещу Хю Едуардс


Журналистът от Би Би Си Хю Едуардс говори пред камера на "Даунинг стрийт" в Лондон на 5 септември 2022 г., докато се чака обявяването на победителя в изборите за лидер на Консервативната партия в последния ден от мандата на Борис Джонсън
Журналистът от Би Би Си Хю Едуардс говори пред камера на "Даунинг стрийт" в Лондон на 5 септември 2022 г., докато се чака обявяването на победителя в изборите за лидер на Консервативната партия в последния ден от мандата на Борис Джонсън

Хю Едуардс e водещият Би Би Си, който беше свален от екран. Това се случи заради твърдения, че в продължение на три години е плащал големи сума пари на тийнейджър, за да му изпраща снимки със сексуален характер

Името на водещия стана ясноа ясно от изявление на неговата съпруга. Преди това името му беше пазено в анонимност, докато медията и полицията правеха свои проверки по случая.

В крайна сметка властите съобщиха, че не са установени данни за извършено престъпление и затова няма да се води криминално разследване.

За това, че водещ на Би Би Си е започнал да плаща на тийнейджър на 17 години, съобщи първо таблоидът "Сън" на 7 юли. Тогава изданието цитира майка му, която казва, че водещият е платил на детето ѝ за снимките повече от 35 000 паунда за три години.

61-годишният Едуардс е един от най-известните британски телевизионни водещи на новини. Работи в Би Би Си 40 години. 20 от тях са в програмата Ten O'Clock News.

След призиви от различни обществени лица водещият да излезе от анонимност и да отговори на тези твърдения, в сряда Вики Флинд - съпругата на Хю Едуардс, направи изявление от негово име, в което го назовава като водещия, изправен пред тези обвинения.

"Правя това изявление от името на съпруга ми Хю Едуардс след пет изключително трудни дни за нашето семейство. Правя това най-вече от загриженост за психическото му състояние и за да защитя децата ни", се казва в него.

Флинд каза, че съпругът ѝ "страда от сериозни проблеми с психичното здраве" и е документирано, че през последните години е лекуван от тежка депресия. По думите ѝ последните събития са довели до нов епизод, заради който Едуардс е постъпил в болница.

Флинд каза още, че Едуардс за пръв път е разбрал за обвиненията срещу него преди дни, с което отхвърли твърденията на майката на жертвата, която каза, че Би Би Си са игнорирали проблема.

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви също потвърди, че с водещия е разговаряно едва тогава - седем седмици след подаването на първото оплакване.

"При тези обстоятелства и като се има предвид състоянието на Хю, бих искал да помоля да се уважава личното пространство на семейството ми и на всички останали, попаднали в тези разстройващи събития", допълва Флинд.

Тя казва още, че мъжът ѝ "дълбоко съжалява, че толкова много колеги са били засегнати от последните медийни спекулации" и се надява, че това изявление ще сложи край на това.

Полицейската проверка

Специализираното звено на лондонската полиция, което се занимава със случая, заключи че няма извършено от Едуардс престъпление. За да стигнат до това заключение, органите на реда са разпитали засегнатите страни, включително Би Би Си, предполагаемата жертва и нейното семейство.

По-късно Би Би Си излезе с позиция, в която се казва, че са се запознали с изявлението на полицията и че не възнамерява да предприема по-нататъшни действия.

"Преди това полицията ни помоли да преустановим собственото си разследване, но сега ще го продължим, като гарантираме надлежен процес и задълбочена оценка на фактите, като не забравяме, че сме длъжни да се грижим за всички участници", се казва още в изявлението на Би Би Си.

От „Сън“ също излязоха с позиция, в която се казва, че репортажът им е бил изкривен от останалите издания и твърденията им не предполагат криминална дейност.

Кой е Едуардс

Хю Едуардс е роден в Бриджънд, Уелс, през 1961 г. Завършва университета в Кардиф и по-късно е обявен за почетен професор по журналистика там. Смятан е за един от най-високоплатените служители на Би Би Си със заплата от над 400 000 паунда годишно.

Живее в Лондон със съпругата си и петте си деца. В миналото е казвал, че страда от депресия и се бори с това състояние.

Едуардс се смята за неразделна част от уелската медийна култура от десетилетия. Започва работа като журналист в Би Би Си през 1984 г. В началото е парламентарен кореспондент от Уелс и води телевизионни новини и радиопрограми.

Той е отразявал събития като погребението на кралица Елизабет II, сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, встъпването в длъжност на президента Барак Обама и смъртта на Нелсън Мандела.

По-късно участва като водещ в сутрешната неделна дискусионна програма на BBC Radio Cymru, наречена Bore Sul, и е съводещ на религиозната програма на S4C - Dechrau Canu, Dechrau Canmol.

Неговата работа за Би Би Си Уелс включва още поредицата за актуални събития "The Wales Report" и предаването за дебати "The Exchange".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG