Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коктейл от невежество". Каква е ролята на Илон Мъск и Starlink във войната в Украйна


Илон Мъск
Илон Мъск

От началото на войната на Русия срещу Украйна Илон Мъск - собственик на сателитната мрежа Starlink, предоставя на Киев сателитен интернет. Мъск обаче е против използването на мрежата за военни цели и може да го изключва. Доколко милиардерът помага на Украйна и каква е ролята му във войната?

Милиардерът предприемач Илон Мъск е осуетил мащабна украинска атака срещу руския военноморски флот. Той е разположен в град Севастопол на незаконно анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим.

Това пише в публикуван миналата седмица откъс от книга за ръководителя на SpaceX - Мъск, написана от известния биограф и журналист Уолтър Айзъксън. Биографията ще излезе на пазара във вторник.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Илон Мъск помага на Киев с мрежата за сателитен интернет Starlink, управлявана от компанията му SpaceX. Тя се използва широко от правителството, военните и гражданите, след като Русия повреди комуникационните системи на Украйна.

Мъск обаче може да включва и изключва покритието над отделни райони, което саботира действията и комуникацията на военните на фронтовата линия. Той може и да спре да плаща за поддръжката на връзката.

Доколко Украйна зависи от Мъск, който казва, че не желае мрежата да се използва за военни цели?

"Как участвам в тази война?"

Преди година Мъск е наредил на инженерите си да деактивират Starlink в радиус от 100 км около Крим. Вследствие украинските морски дронове с експлозиви са загубили контрол и са изведени на брега, без да причинят вреда на руския флот, който е бил мишена.

Според биографа Айзъксън самият Мъск е наредил да се изключи покритието, защото се е страхувал, че руската армия може да отговори на масирана атака срещу флота ѝ с ядрен удар.

В откъса от книгата се казва, че Мъск е останал с впечатлението, че това е възможно след разговор с руския посланик в САЩ.

Представители на властта в Украйна са се опитали да убедят милиардера да промени решението си. В откъса се цитира есемес кореспонденция с министъра на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров, който иска от Мъск да активира мрежата над Крим.

След размяната на съобщения с Федоров Мъск се чувства разочарован.

"Как участвам в тази война?", попита ме той по време на телефонен разговор късно през нощта", пише биографът.

Откъсът, публикуван преди дни, предизвика остри реакции. Самият Мъск го опроверга, като написа, че Starlink поначало не е бил активен около Крим, както и в зоната на други териториални спорове. Украинските власти са го помолили спешно да го активира.

"Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от базирания [в Севастопол] руски флот. Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да е явен съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликта", написа Мъск в социалната мрежа Екс (доскоро Туитър). Мрежата е собственост на Мъск.

По-късно Уолтър Айзъксън се включи, за да се опита да "изясни" откъса от предстоящата книга.

Това е цената на коктейла от невежество и голямо его
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк, съветник в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че решението на Мъск е позволило на руския флот да атакува украински градове.

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен флот, Илон Мъск позволи на този флот да обстрелва украински градове с ракети "Калибър", в резултат на което загиват цивилни и деца", написа Подоляк в Екс.

"Това е цената на коктейла от невежество и голямо его", добави Подоляк.

Междувременно руски официални лица похвалиха този ход.

По-късно стана известно, че Мъск е предал без разрешение на биографа си своята кореспонденция с Федоров, написа "Файненшъл таймс".

Пред вестника Федоров казва, че Мъск лично му е казал, че изключва и включва достъпа до сателити в зоните на военни действия в Украйна.

Федоров е бил шокиран, когато разбрал, че кореспонденцията му е предадена на трети лица. "Не е много красиво", каза той пред изданието.

Мъск не е отговорил на искането на вестника за коментар на инцидента.

След публикацията Федоров написа в Екс, че позволява на Мъск да използва всяка тяхна кореспонденция за книгата, която очаква с нетърпение.

Така, независимо дали е възнамерявал, или не, Мъск се превърна във "влиятелен посредник" във войната в Украйна, който никой не може да пренебрегне.

Ролята на Мъск във войната

Веднага след началото на руската инвазия Мъск каза, че ще предостави мрежата Starlink на Украйна поради факта, че Русия повреди значително комуникационните системи на нападната страна.

Starlink в Украйна започна да се използва широко както за военни, така и за граждански цели.

Украинските власти го използват включително за предаване на видеообръщенията на президента Зеленски на фона на влошените комуникации в страната. Starlink се използва и в работата на железниците и медицинските служби.

Терминалите на мрежата са критично важни за украинската армия след загубата на клетъчните комуникации и интернет. През март 2022 г. украинските военни свързаха своите дронове със Starlink, за да извършват атаки срещу руски позиции, пише "Таймс".

Starlink не е предназначена да участва във войни.
Илон Мъск

Когато Украйна започна да използва мрежата за нападателни цели, Илон Мъск започна да се съмнява в правилността на решението си.

"Starlink не е предназначена да участва във войни. Тя беше създадена, за да могат хората да гледат "Нетфликс", да се отпуснат, да се свързват с интернет в училище, да правят мирни неща, а не да извършват удари с дронове", казва Мъск пред Айзъксън.

През октомври 2022 г. Мъск неочаквано туитна "план за мир" между Русия и Украйна. Според неговото предложение в окупираните от Русия територии трябва да се проведат референдуми под наблюдението на ООН, а Крим да остане в състава на Русия, тъй като преминаването му към Украйна е "грешка на Хрушчов". Никита Хрусчов е бивш съветски лидер.

Мъск написа още, че трябва да се гарантира доставката на украинска вода в Крим, а Украйна да остане неутрална държава.

"Продължавам активно да подкрепям Украйна, но съм убеден, че мащабна ескалация на войната ще причини голяма вреда на Украйна и вероятно на целия свят", написа Мъск, като спомена възможността от ядрена война, ако конфликтът ескалира.

Подобни изказвания на Мъск предизвикаха остри критики от украинските власти.

"Опитвали ли сте да легитимирате псевдореферендуми, проведени с оръжие в условия на преследване, масови екзекуции и мъчения", написа Подоляк на Мъск. А ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба каза, че хора като Мъск предлагат на Украйна "да се откаже от своя народ и земя".

След "мирния план" стана известно, че Мъск е уведомил Пентагона, че повече няма да може да финансира сателитни мрежи Starlink за Украйна.

Новината предизвика публичен спор кой трябва да плаща сателитните комуникации за Украйна. SpaceX поиска от Пентагона да покрие разходите за текущо и бъдещо финансиране на мрежата. Това раздразни САЩ, защото SpaceX "има наглостта да изглежда като герой" и след това да трупа многомилионни сметки.

След публични дискусии в американската преса и в Туитър, Мъск все пак обеща, че ще продължи да доставя безплатно на Украйна сателитни комуникации.

Предполагаемият саботаж на Starlink над Крим се случва в момента, в който отношенията между украинските сили и Мъск започнаха да охладняват.

Опасявайки се, че конфликтът може да се превърне в нова световна война, Мъск започна да ограничава използването на мрежата от украинските военни в контролираните от Русия региони, както и за контрол на дронове.

Tерминал на Starlink близо до град Лиман, Донецка област.
Tерминал на Starlink близо до град Лиман, Донецка област.

Си Ен Ен подчертава, че няма независимо потвърждение за разказа на Айзъксън. Миналата година обаче имаше многократни съобщения за проблеми, изпитани от украинските военни с комуникациите на Starlink на фронтовата линия.

Страхотен разговор с Путин

Изявления на милиардера повлияха на хода на военните действия. През август 2023 г. "Ню Йоркър" публикува текст със заглавие "Сенчестото управление на Илон Мъск". Той разказва за преговорите за спирането на Starlink в Украйна и как правителството на САЩ започна да разчита на технологичния милиардер, а сега се бори да го овладее.

Комуникационните затруднения на украинците на фронта започват през октомври 2022 г. Пред изданието анонимен украински военен казва, че по време на напредване към фронтовата линия мрежите на Starlink внезапно са се изключили, частите не са могли да комуникират помежду си и е трябвало да се оттеглят.

Пентагонът и украинските власти не могат да допуснат ситуацията на фронта да зависи от решенията и желанията на един човек. Затова беше решено да се преговаря с Мъск, за да не може внезапно да изключва техническите средства за поддръжка на украинската армия.

"Ню Йоркър" пише, че по време на преговори с представители на Пентагона Мъск казва, че е имал "страхотен разговор с Путин". Според събеседници на изданието този разговор се е състоял няколко седмици преди бизнесменът да публикува своя "мирен план".

През есента на 2022 г. на конференция в Аспен Мъск е казал, че трябва да се преговаря с руския президент. "Путин иска мир – ние трябва да преговаряме за мир с Путин", цитира думите му Рийд Хофман, основателят на социалната мрежа Linkedin.

Че Мъск е поддържал контакт с Путин казва и американският политолог Иън Бремър, който общува с Мъск. По думите на Бремер Путин е казал на Мъск, че ще бъде готов за мирни преговори само ако Крим, заедно с окупираните територии, бъдат признати за руски.

Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна. "Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около година и половина. Темата на разговора беше космосът", каза той.

Наскоро Европейската комисия публикува доклад, в който осъжда промяната на Мъск в правилата на социалната мрежа Екс, която намали модерирането на съдържанието.

"Действията на американския милиардер Илон Мъск като ръководител на социалната мрежа Екс помагат за разпространението на руската пропаганда", се казва в доклада.

Бъдещето на Starlink в Украйна

Starlink продължава да работи в Украйна и ролята ѝ във войната не е намаляла, пише Си Ен Ен. През февруари 2023 г. обаче SpaceX ограничи способността на военните да използват мрежата за нападателни цели. Компанията не иска армията да използва Starlink за насочване на дронове.

В отговор на това решение Михайло Подоляк каза, че SpaceX трябва да реши на коя страна е - на Русия или на Украйна.

През юли 2023 г. "Ню Йорк Таймс" написа, че SpaceX започва да ограничава достъпа до Starlink във военната зона. Според събеседници на изданието, Мъск няколко пъти е спирал мрежата по време на военните действия.

Веднъж той отхвърли искане на украинските военни да включи мрежата над Крим, което повлия на хода на операцията. Мъск също така заяви, че Starlink няма да се използва за удари на украински дронове на големи разстояния.

През юни 2023 г. Forbes съобщи, че Пентагонът е подписал договор със SpaceX за купуване на терминали на Starlink и осигуряване на тяхната работа.

XS
SM
MD
LG