Връзки за достъпност

Извънредни новини

Одобрена с голямо мнозинство. Илиана Иванова е новият български еврокомисар


Илиана Иванова
Илиана Иванова

Илиана Иванова е новият еврокомисар от България. Тя беше подкрепена във вторник с голямо мнозинство от Европейския парламент. При тайно гласуване "за" кандидатурата ѝ гласуваха 522 евродепутати, 27 бяха "против", 51 се въздържаха.

Предстои Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на Европейския съюз. Предвижда се тя да заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на Европейската комисия следващата есен.

Постът беше освободен по-рано тази година от Мария Габриел, която стана вицепремиер и министър на външните работи на България, както и ротационен министър-председател на поста с Николай Денков.

По време на тричасовото си изслушване във вторник Иванова каза, че би наблегнала на научните изследвания и иновациите с оглед растежа в Европейския съюз.

След изслушването председателите на двете комисии Забине Ферхайен и Кристан Бушой определиха представянето на Иванова като отлично.

Илиана Иванова беше евродепутат от ГЕРБ от 2009 до 2012 г. Между 2007 и 2009 г. е част от Столичния общински съвет, когато кмет на София беше Бойко Борисов.

От 2013 г. е представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург и председател на Комисията за контрол на качеството в институцията. Тя беше предложена за еврокомисар в края на юли от ГЕРБ.

Миналия вторник Иванова беше изслушана в комисиите на ЕК по промишленост и по култура за поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Какво иска Пеевски от изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
XS
SM
MD
LG