Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добри очаквания". Изслушването на Илиана Иванова за еврокомисар премина успешно


Илиана Иванова

Ключова роля на научните изследвания и иновациите с оглед растежа в Европейския съюз. На това би наблегнала кандидатката за еврокомисар Илиана Иванова през оставащата година от мандата на Европейската комисия (ЕК).

Във вторник тя беше изслушана в комисиите на ЕК по промишленост и по култура за поста комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Иванова беше номинирана на мястото на предходния еврокомисар Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май тази година. В момента тя е министър на външните работи и вицепремиер в кабинета на Николай Денков.

Изслушването на Иванова във вторник продължи 3 часа, като тя успя да отговори на повечето въпроси, които ѝ бяха зададени.

Кандидатката за еврокомисар призова за повече инвестиции в научните изследвания и иновациите, които тя определи като жизненоважни за устойчивото бъдеще на ЕС.

Според нея Европа е двигател на научния процес в света, но в тази област все още има разпокъсаност и недостиг на средства. Затова тя каза, че ще работи за стабилен и достатъчно голям бюджет.

Иванова каза още, че сред най-важните ѝ приоритети ще бъде доизграждането на европейското образователно пространство. Като други важни акценти тя определи овластяването на младежите и обединяващата роля на спорта.

"Ако бъда избрана, ще работя неуморно с всички сили в този кратък оставащ мандат да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигане на целите", каза тя.

След изслушването председателката на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен определи представянето на Иванова като отлично.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой също каза, че Иванова е показала добри познания по темата.

"Имам много добри очаквания, убеден съм, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар", каза той.

Официалното решение за назначението на Иванова се очаква в сряда вечер. Ако решението е положително, следващата седмица в Страсбург се очаква европарламентът да гласува назначаването ѝ.

Иванова беше предложена за еврокомисар в края на юли от ГЕРБ. Тя трябва да заеме поста на Мария Габриел, която го напусна, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.

Тя е член на Европейската сметна палата и председател на Комисията за контрол на качеството в институцията. Тя е бивш евродепутат от ГЕРБ между 2009 и 2012 г. Между 2007 и 2009 е част от Столичния общински съвет, когато кмет на София беше Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG