Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белият дом осъди Илон Мъск за "антисемитска и расистка омраза". Големите рекламодатели напускат Екс


Илон Мъск
Илон Мъск

Най-големите рекламодатели в социалната мрежа Екс (доскоро Туитър) спряха рекламите в платформата поради антисемитски публикации, съобщава Hollywood Reporter.

Причината е подкрепата на собственика на социалната мрежа Илон Мъск на антисемитски изявления. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс нарече едно от тях "отвратителна пропаганда на антисемитска и расистка омраза".

"Вие казахте самата истина", е отговорил Мъск в сряда на потребител, който е написал, че еврейският народ насърчава "омразата срещу белите".

Новината идва на фона на зачестилите прояви на антисемитизъм, провокирани от войната между Израел и организацията Хамас в Ивицата Газа. Хамас е обявена от ЕС, САЩ и други страни за терористична.

"Неприемливо е да се повтарят отвратителните лъжи, които стоят зад най-фаталния акт на антисемитизъм в американската история, месец след най-смъртоносния ден за еврейския народ след Холокоста", каза Бейтс в отговор на публикацията на Мъск.

На 7 октомври екстремистката групировка Хамас извърши масирано нападение срещу Израел, уби 1200 души и взе за заложници повече от 200. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

Сред компаниите, спрели да рекламират в Екс, са Disney, Apple, IBM, Warner Bros, Discovery, Paramount, Sony Pictures и Lionsgate.

Преди това организацията с нестопанска цел Media Matters for America публикува изследване, в което установява, че реклами от няколко големи компании са поставени в Екс до съдържание, популяризиращо Хитлер, неговата нацистка партия и антисемитски теории на конспирацията.

Адолф Хитлер е едноличен ръководител на Третия германски райх, който нарежда Холокоста, при който са убити 6 милиона евреи.

В допълнение, спонсорираните публикации се озовават в акаунти на отричащи Холокоста, неонацисти и привърженици на убийства на ЛГБТИ хора и политици.

Социалната мрежа Екс отказа да коментира директно публикацията на Мъск. Изпълнителният директор на платформата Линда Якарино по-късно написа: "Екс винаги е била кристално ясна за усилията на компанията да се бори с антисемитизма и дискриминацията. Това няма място никъде по света – то е грозно е и неправилно. Точка."

Още през октомври 2022 г., след като Мъск придоби социалната мрежа Туитър, която по-късно преименувана на Екс, рекламодатели започнаха да я напускат. Новият собственик намали модерирането на съдържанието, което според правозащитници доведе до увеличаване на речта на омразата.

Според Антидефамационната лига, която се бори с антисемитизма, от началото на войната между Израел и Хамас през октомври потокът от антисемитски изказвания в американското общество се е увеличил значително, пише Гласът на Америка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG