Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран ще реагира на всяка атака, провокирана от убийството на американски военни в Йордания


Постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.
Постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

Подкрепяната от Иран иракска въоръжена групировка "Катаиб Хизбула" каза, че спира военните си операции срещу американските войски в региона, за да не създава "притеснения" за иракското правителство. В същото време Иран каза, че е готов да реагира на всяка атака.

Това става, след като при атака с дрон срещу американски пост в североизточна Йордания трима американски войници бяха убити, а повече от 30 души бяха ранени. Според Пентагона става въпрос за нападение на "Катаиб Хизбула". Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Вашингтон ще предприеме "всички необходими действия" за защита на войските си след смъртоносното нападение.

В сряда постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани каза, че страната му "ще реагира бързо на всяко нападение срещу територията и интересите ѝ, както и на всякакви посегателства срещу ирански граждани зад граница".

Основана след воденото от САЩ нашествие в Ирак през 2003 г., "Катаиб Хизбула" е една от елитните иракски въоръжени милиции, които са подкрепяни от Иран.

Тя е най-мощната въоръжена фракция в организацията "Ислямската съпротива в Ирак". Групировката обединява твърдолинейни шиитски въоръжени милиции, които са извършили над 150 нападения срещу американски сили от октомври насам, когато избухна войната в Ивицата Газа.

Правителството на Ирак е подкрепяно от милиции, близки до Иран, които обстрелват американските сили. Багдад осъди нападенията, но каза, че регионалната ескалация ще продължи, докато трае войната в Ивицата Газа.

САЩ не искат да влизат във война с Иран, но президентът Байдън е подложен на натиск да атакува директно тази страна, каза във вторник говорител на Пентагона.

Преди дни при израелски удари в Сирия бяха убити няколко представители на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

В понеделник израелската армия порази обект в Сирия, който агенция Тасним определи като "център на ирански военни съветници". При атаката бяха убити двама души, но иранският посланик в Сирия отрече тази информация и каза, че жертвите не са ирански граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG