Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирански съд пусна под гаранция рапъра Тумаж Салехи, затворен заради подкрепа на протестите


Иранският рапър Тумадж Салехи е обвинен в "разпространение на пропаганда" срещу иранската държава. В текстовете си той критикува ислямския режим за неговата вътрешна и външна политика.
Иранският рапър Тумадж Салехи е обвинен в "разпространение на пропаганда" срещу иранската държава. В текстовете си той критикува ислямския режим за неговата вътрешна и външна политика.

Популярният ирански рапър Тумаж Салехи беше освободен под гаранция, след като прекара повече от година в затвора заради подкрепата си за вълната от антиправителствени протести, предизвикани от смъртта на Маша Амини в ареста.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от иранската нравствена полиция заради неправилно носене на хиджаб, отприщи нестихващи вече повече от година антиправителствени протести.

От тогава още няколко жени загубиха живота си заради несъгласие и отказ да се подчинят на ограничаването на свободите и правата им от страна на ислямските управници.

Режимът в Иран арестува демонстранти, осъжда някои от тях на смърт, първият дори вече беше екзекутиран.

В събота 32-годишният Салехи публикува в социалната мрежа Екс съобщение, че е бил освободен в същия ден, в който Върховният съд на Иран, в отговор на обжалване, е открил "недостатъци в първоначалната присъда" и е наредил освобождаването му.

Съдът върна делото на по-долната инстанция.

Салехи беше арестуван през октомври 2022 г., след като направи публични изявления в подкрепа на протестите, избухнали през предходния месец.

Той беше обвинен в "разпространяване на лъжи" в интернет и публикуване на "антидържавна пропаганда". Салехи прекара голяма част от предварителния си арест в изолация.

През юли тази година Салехи беше осъден на шест години и три месеца затвор. След съдебен процес при закрити врата съдът му забрани да продуцира музика или да изнася концерти в продължение на две години след освобождаването му.

33-годишният Салехи стана известен с текстовете си, в които се обявява срещу корупцията, широко разпространената бедност, държавните екзекуции и убийствата на протестиращи в Иран.

В песните му се посочва и разширяващата се пропаст между обикновените иранци и ръководството на страната, като обвинява властите, че "задушават" народа, без да се грижат за неговото благосъстояние.

Иранските власти определят широко разпространените протести като "бунтове", провокирани от чужди правителства. Стотици хора бяха убити, а хиляди бяха арестувани от службите за сигурност при брутални репресии.

"Свалете забрадките". Жени протестират с танци в Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG