Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боеприпаси и танкове "Леопард". Испания предоставя 1,1 млрд. евро военна помощ за Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Испания Педро Санчес по време на срещата им в Мадрид на 27 май
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Испания Педро Санчес по време на срещата им в Мадрид на 27 май

Испания ще предостави военна помощ в размер на 1,08 млрд. евро за Украйна. Това става ясно, след като премиерът на страната Педро Санчес и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение.

Новината идва на фона на руска офанзива в североизточна Украйна, както и на критики от страна на Киев за забавяне на западната помощ за украинската армия. Преди седмици САЩ одобриха и започнаха да изпращат дълго отлаган пакет военна помощ за Киев.

Срещата между двамата лидери трябваше да се състои преди няколко седмици, но тогава Зеленски я отмени заради влошаване на ситуацията на фронта в Украйна.

„По-важно от всякога е да удвоим нашата подкрепа“, каза Педро Санчев по време на срещата си със Зеленски.

По данни на испанските медии помощта от Мадрид ще включва 19 танка „Леопард“, боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както и други оръжия испанско производство като средства за борба с безпилотни летателни апарати и боеприпаси.

В Мадрид Зеленски настоя за предоставянето на допълнителни системи за въздушна отбрана, които да отблъснат непрестанните руски атаки.

„Днес Путин вече хвърля по повече от 3000 бомби месечно, които са насочени срещу украинското цивилно население.

По-рано в понеделник в София Парламентарната асамблея на НАТО при декларация, в която се настоява на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия.

Ограничението Украйна да не нанася удари отвъд границите си беше едно от условията, които страните членки налагаха при предоставянето на въоръжение на Киев. Сега с декларацията те бяха призовани да променят това, като всяка отделна страна ще решава отделно дали да позволи на Украйна да използва оръжията, за да стреля срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG