Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Далеч от основните изисквания". Нетаняху критикува предложеното примирие, одобрено от Хамас


Разселени палестинци, избягали от Рафах заради заплахата от израелско нападение, пристигат в Хан Юнис
Разселени палестинци, избягали от Рафах заради заплахата от израелско нападение, пристигат в Хан Юнис

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че предложението за ново прекратяване на огъня в Газа е "далеч от основните изисквания на Израел", но преговорите ще продължат.

Коментарът му дойде, след като Хамас съобщи, че е приела условията за примирие, предложени от катарските и египетските посредници заедно със САЩ. "Сега топката е в полето на Израел", каза официален представител на палестинската групировка, обявена от ЕС и САЩ за терористична организация. От Тел Авив отвърнаха, че няма сделка.

Късно в понеделник офисът на Нетаняху направи изявление, в което се казва: "Въпреки че предложението на Хамас е далеч от основните изисквания на Израел, Израел ще изпрати делегация от посредници, за да изчерпи възможността за постигане на споразумение при приемливи за Израел условия".

По същото време израелският военновременен кабинет реши единодушно да продължи военната операция по въздух срещу град Рафах на границата с Египет, а израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с Хамас в източната му част.

Целта им е да "упражни военен натиск върху Хамас, за да постигне военните си цели: освобождаване на заложниците, унищожаване на военния и управленския капацитет на Хамас и гарантиране, че Газа няма да представлява заплаха за Израел в бъдеще", отбеляза още Нетаняху в изявлението си.

Израел отдавна заплашва с офанзива срещу укритията на Хамас в града с население от 1,4 млн. души, много от които потърсиха убежище там от израелските офанзиви в други части на Газа.

Високопоставен палестински служител, запознат с предложението за примирие, заяви пред Би Би Си, че Хамас се е съгласила да прекрати "враждебната дейност завинаги", ако условията бъдат изпълнени. Това вероятно е намек, че групировката може би обмисля да сложи край на въоръжената си борба, въпреки че не бяха предоставени допълнителни подробности. Това би станало при сключването на двуфазно споразумение за прекратяване на огъня, като всяка фаза би продължила 42 дни, отбелязва британската медия.

По-рано израелските военни извършиха въздушни удари по Рафах, след като предупредиха палестинците да евакуират източните части на града. Смята се, че десетки хиляди жители са засегнати от операцията и в понеделник много от тях бяха видени буквално да се тъпчат в автомобили или на магарешки каруци.

Най-малко петима души са загинали, много са ранени при израелските въздушни удари по Рафах в нощта срещу вторник, съобщиха информационните агенции по данни от намиращата се там кувейтска болница.

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност съобщиха за въздушни удари. Според тези източници израелски танкове са разположени близо до пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със съседен Египет.

Групировката Ислямски джихад от своя страна обяви, че е изстреляла ракети от палестинската територия към Южен Израел.

В вторник Катар ще изпрати в Кайро делегация, за да поднови непреките преговори между двете страни в конфликта в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG