Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас твърди, че е одобрила споразумение за спиране на огъня в Газа. Израел отрича да има сделка


Евакуация на жители от град Рафах в Ивицата Газа
Евакуация на жители от град Рафах в Ивицата Газа

Ислямистката групировка Хамас твърди, че е одобрила сделка за спиране на огъня в Ивицата Газа. Това съобщиха от групировката в каналите в социалните си мрежи.

Минути след съобщението източници на няколко израелски медии, както и Ройтерс, съобщиха, че условията в приетата от Хамас сделка за прекратяване на огъня са формулирани от посредниците от Египет и не са били приемани от Тел Авив.

Новината идва, след като в неделя вечер беше съобщено, че преговорите, които се провеждат в египетската столица Кайро с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, са се провалили. В понеделник сутрин израелската армия призова жители, които се намират в източната част на град Рафах в Ивицата, да започнат да се евакуират.

7 октомври 2023 г. Хамас атакува Израел, при което загинаха 1200 души, а други над 250 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви война на групировката, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, загиналите в Ивицата са над 34 хил. души.

В съобщението си лидерът на Хамас Исмаил Хания казва, че е разговарял с представители на Египет и Катар и е приел тяхно предложение за прекратяване на огъня. От групировката не съобщиха допълнителни детайли за това какво точно включва приетото от нея предложение.

Веднага след обявяването на решението няколко израелски медии, както и агенция Ройтерс цитираха източници от управлението в Тел Авив, според които приетото от Хамас предложение е било по инициатива на Египет и не е съгласувано с Израел.

Пред Ройтерс източник на правителството подчерта, че израелската страна не е одобрявала прекратяване на огъня.

„Това прилича на уловка, която цели да изкара Израел като страната, която отказва сделка“, казва източникът, който пожела да запази анонимност.

Новината за приетата от Хамас сделка за прекратяване на огъня предизвика радост по улиците на Ивицата Газа. Би Би Си съобщава за хора, които са празнували по улиците в района на болницата „Ал-Акса“ в централата част на Газа.

Кадри показват и празненства по улиците на Рафах.

Радост по улиците на Рафах, след като Хамас съобщи, че е постигнала договорка за прекратяване на огъня.
Радост по улиците на Рафах, след като Хамас съобщи, че е постигнала договорка за прекратяване на огъня.

До момента двете враждуващи странни имаха значителни различия относно условията за прекратяване на огъня. Тел Авив отправи предложение, което включва 40-дневно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на държаните от Хамас израелски заложници, както и възможното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

Хамас настоява за пълно изтегляне на израелската армия от Газа, както и за окончателно прекратяване на войната.

Евакуацията на Рафах и натиска върху Израел

Рано сутринта в понеделник израелската армия призова хората, които живеят в източната част на Рафах да започнат да се евакуират в „разширените хуманитарни зони“. Евакуацията беше определена като „временна“ от израелското военно ръководство.

Рафах е град в южната част на Ивицата. По данни на ООН в него се намират около 1,2 млн. жители на Газа, голяма част от които бяха разселени след израелското настъпление в други части на страната.

Досегашните сухопътни операции на израелската армия също бяха предхождани от призиви за евакуация на населението.

Веднага след призива хиляди от живеещите в Рафах започнаха да се изтеглят от Рафах.

Граждани се евакуират от град Рафах
Граждани се евакуират от град Рафах

В понеделник вечер министърът на отбраната Йоав Галант проведе среща с част от ръководството на израелската армия. На нея са били обсъдени детайли по „оперативните планове за Ивицата Газа с фокус на района на Рафах“, съобщи Таймс ъф Израел.

В понеделник вечер стана ясно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е провел телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. В него е договорено отварянето на граничния пункт „Керем Шалом“, по който минава голяма част от хуманитарната помощ.

В телефонния разговор Байдън е казал, че Вашингтон не подкрепя евентуална инвазия в Рафах, за която да няма план за действие спрямо цивилното население.

Друг от съюзниците на Израел – Великобритания изрази „сериозно притеснение“ за евентуална офанзива в Рафах. Премиерът Риши Сунак каза, че тази позиция на Лондон е била заявена многократно пред Нетаняху.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел определи призивите на Израел за евакуация като „недопустима“, както и че израелската армия трябва да се въздържа от офанзива в Рафах.

Върховния комисар за правата на човека Фолкер Тюрк нарече призива „нечовечен“.

През уикенда в Тел Авив хиляди граждани призоваха премиера Бенямин Нетаняху да приеме сделка за прекратяване на огъня и освобождаването на израелските заложници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG