Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нарушава ли Израел международното право в Газа? Разногласия в Държавния департамент на САЩ


Палестински деца претърсват развалините на сграда, ударена при израелска бомбардировка в град Рафах в Ивицата Газа, на 25 април 2024 г.
Палестински деца претърсват развалините на сграда, ударена при израелска бомбардировка в град Рафах в Ивицата Газа, на 25 април 2024 г.

Само част от отделите в Държавния департамент на САЩ приемат за надеждни уверенията на Израел, че използва предоставените от Вашингтон оръжия в Газа в съответствие с международното хуманитарно право. Друга част отхвърлят уверенията на Израел като недостоверни и цитират данни, които според тях повдигат "сериозни въпроси" относно потенциални нарушения на международното право.

Това става ясно от вътрешен документ на Държавния департамент, който представлява външното министерство на САЩ. Документът е бил видян от Ройтерс.

Той трябва да бъде изготвен, след като по-рано президентът на САЩ Джо Байдън възложи на държавния секретар Антъни Блинкен да докладва на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия не нарушава американското или международното право.

Дотук се стигна, след като на 5 април Байдън за първи път заплаши да постави условия за предаването на американски оръжия на Израел, ако страната не предприеме стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

От началото на израелската военна офанзива през октомври до момента там са загинали над 34 000 души по данни на здравното министерство в Ивицата, която се контролира от Хамас. Хамас е обявена за терористична групировка от САЩ и ЕС. Тя нападна Израел на 7 октомври, като уби 1200 души и взе около 250 заложници.

Нарушава ли Израел международното право

Сега от Ройтерс съобщават, че към 24 март поне седем дирекции на Държавния департамент са били изпратили своите материали за първоначален вариант на доклада, който да бъде представен пред Блинкен. Тези материали дават представа за разногласията в Държавния департамент по въпроса за спазването на международното право, отбелязва Ройтерс.

"Някои подразделения в департамента предпочитат да приемат уверенията на Израел, други ги отхвърлят, а трети не заемат никаква позиция", казва служител на департамента.

В съвместното становище на четири дирекции – "Демокрация, човешки права и труд", "Население, бежанци и миграция", "Световно наказателно правосъдие" и "Международни организации" - се изразяват "сериозни опасения относно неспазването" на международното хуманитарно право от страна на Израел по време на войната в Газа.

В оценката на четирите дирекции се казва, че уверенията на Израел не са "нито достоверни, нито надеждни". В нея се посочват осем примера за израелски военни действия, които според служителите повдигат "сериозни въпроси" относно потенциални нарушения на международното хуманитарно право.

Сред примерите са многократни удари по защитени обекти и гражданска инфраструктура, "прекомерно високи нива на причиняване на вреди на цивилни с цел постигане на военно предимство", недостатъчно предприемане на действия за разследване на нарушенията или за привличане под отговорност на отговорните за нанасяне на значителни вреди на цивилното население, както и "убийства на хуманитарни работници и журналисти с безпрецедентни темпове".

В оценката на четирите отдела се посочват и 11 случая на израелски действия, които според служителите "безпричинно ограничават хуманитарната помощ", както и случаи на налагане на "изкуствени ограничения" на инспекции и многократни нападения срещу хуманитарни обекти, които не би трябвало да бъдат поразявани.

Агенцията USAID, която се занимава с разпределянето на хуманитарна помощ, също предоставя свое становище, според което "убийството на близо 32 000 души [към март 2024 г. - бел. ред.], от които самото правителството на Израел оценява, че приблизително две трети са цивилни, може да се равнява на нарушение на изискванията на международното хуманитарно право".

Кои отдели намират уверенията на Израел за надеждни

Службата на специалния пратеник за наблюдение и борба с антисемитизма и посланик на САЩ в Израел Джак Лю от своя страна обаче оценява уверенията на Израел като надеждни и достоверни, каза пред Ройтерс друг американски служител.

От Отдела по политически и военни въпроси, който се занимава с военната помощ на САЩ и трансферите на оръжия, пък предупреждават Блинкен, че спирането на доставките на американските оръжия ще ограничи способността на Израел да отблъсква потенциални заплахи извън въздушното си пространство.
Спирането би предизвикало и „провокации“ от страна на Иран и свързаните с него милиции, се казва в доклада на отдела.

Правната дирекция на Държавния департамент " пък не е заела позиция по същество" относно достоверността на израелските уверения.

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Потърсен за коментар, говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че институцията не коментира изтекли документи.

"По сложни въпроси държавният секретар често чува разнообразни мнения в рамките на департамента и взема под внимание всички тези мнения", каза Милър.

По думите му предстоят още обсъждания между дирекциите преди окончателният вариант на доклада да бъде изготвен.

Той идва на фона на готвената от Израел военна офанзива в Рафах, в най-южната част на Ивицата Газа. Градът стана дом на над милион палестинци, разселени от война. САЩ отправиха многократни предупреждения към Тел Авив да не започва военна операция в Рафах, защото това потенциално ще доведе до огромни цивилни жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG