Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън намекна, че ще ограничи помощта от САЩ, ако Израел не защити цивилните в Газа


Досега Джо Байдън е подкрепял винаги Бенямин Нетаняху
Досега Джо Байдън е подкрепял винаги Бенямин Нетаняху

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ще обвърже подкрепата си за офанзивата на Израел в Газа с предприемане на конкретни мерки за защита на хуманитарните работници и цивилното население. Това предаде Ройтерс в четвъртък.

Така за първи път той се опита да използва американската помощ, за да повлияе на израелското военно поведение, отбелязва агенцията.

Предупреждението на Байдън, отправено по време на разговор с премиера Бенямин Нетаняху, идва след смъртоносното израелско нападение, при което бяха убити 7 хуманитарни работници от базираната в САЩ неправителствена организация "Световна централна кухня".

То предизвика нови призиви от страна на съпартийците на Байдън демократи да поставят условия за американската помощ за Израел. Израел каза по-рано, че това е било "огромна грешка" и поднесе едно от редките си извинения, но Нетаняху каза, че "такива неща се случват по време на война".

Досега президентът на САЩ, който винаги е подкрепял Израел, устоя на натиска да спре помощта или да спре доставките на оръжия за страната. Предупреждението му е първата заплаха за потенциално поставяне на условия за отпускане на помощта - развитие, което може да промени динамиката на почти шестмесечната война с Хамас - палестинската групировка, обявена от САЩ и ЕС за терористична.

Тя започна на 7 октомври миналата година, когато Хамас извърши въоръжено нападение, при което бяха убити над 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници. Впоследствие Израел започна военна офанзива, при която до момента са убити над 32 000 души по данни на властите в Газа.

Сега Байдън "ясно посочи необходимостта Израел да обяви и приложи серия от специфични, конкретни и измерими стъпки за справяне с щетите за цивилното население и безопасността на хуманитарните работници", съобщи Белият дом след телефонния разговор на лидерите - първи след убийството на 7-те души.

Президентът "даде ясно да се разбере, че политиката на САЩ по отношение на Газа ще се определя от "нашата оценка на незабавните действия на Израел по тези стъпки", се казва още в изявлението на Белия дом.

Незабавното прекратяване на огъня в региона е от съществено значение, е посочил още Байдън. Той е призовал Израел "да сключи, без да се бави сделка" с Хамас за освобождаване на заложниците, взети от ислямисткото движение. Смята се, че те вече са около 100, след като някои от тях бяха убити от Хамас, а за други групировката твърди, че са загинали при въздушни атаки от Израел.

Въпреки нарастващите разделения, администрацията на Байдън продължава да доставя на Израел оръжия, продажбата на много от които е била одобрена още преди години. Само тази седмица в списъка за изпращане в понеделник бяха включени повече от 1000 бомби, тежащи 225 килограма, и над 1000 бомби, тежащи 450 килограма, отбелязва АП, цитирана от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG