Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна грешка". Как убийството на хуманитарни работници в Газа доведе до извинение от Израел


Един от автомобилите, в които са пътували хуманитарните работници преди въздушния удар
Един от автомобилите, в които са пътували хуманитарните работници преди въздушния удар

Израел признава, че убийството на седем хуманитарни работници в Газа е "огромна грешка", но едновременно с това казва, че такива неща "се случват по време на война". Така звучи накратко обобщението на официалните израелски реакции след случая от понеделник.

Тогава хуманитарни работници, мнозинството от които чуждестранни, от базираната в САЩ неправителствена организация World Central Kitchen ("Световна централна кухня") бяха убити при въздушен удар на израелската армия в Ивицата Газа.

Атаката предизвика силно международно възмущение и доведе до рядко, но непълно извинение от страна на властите в Израел.

Смъртта на седемте души не е първият подобен случай. От 7 октомври - началото на войната в Газа, до 20 март там са загинали най-малко 196 хуманитарни работници, съобщава "Ню Йорк таймс". Повечето от тях обаче бяха палестински служители на основната хуманитарна организация на ООН. Освен това израелски удари поразиха центрове за разпределение на помощи, училища и приюти, управлявани от хуманитарни групи, добавя вестникът.

До момента общо цивилните жертви в Газа са над 32 000 по данни на местните власти. Дотук се стигна, след като Хамас, която е обявена за терористична организация от САЩ и ЕС, нападна Израел и уби 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Какво знаем за атаката в понеделник

По данни на "Световна централна кухня" жертвите на израелския удар са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.

Те е трябвало да доставят пристигнала по море хуманитарна помощ в понеделник вечерта, когато автомобилите им са попаднали на ракетен удар. Това се е случило, въпреки че те са били маркирани като хуманитарен конвой и движението им е било предварително координирано с ЦАХАЛ - израелските въоръжени сили.

Конвоят на "Световна централна кухня" е бил ударен, след като е потеглил от склад в Деир ал-Балах в централна Газа с повече от 100 тона храна, казаха в свое изявление от хуманитарната организация.

"Световна централна кухня" беше една от малкото неправителствени организации, които все още работеха на палестинската територия, опустошена от близо шестмесечната война. Тя обаче обяви, че преустановява дейността си в региона след удара.

Реакцията на Израел

В сряда израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара. Това трагично събитие "беше огромна грешка", каза началникът на Генералния щаб Херци Халеви във видеообръщение.

"Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва", добави той.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари добави, че инцидентът ще бъде разследван.

Извинение поднесе и президентът на Израел Ицхак Херцог. В официално съобщение се казва, че той е "изразил своята дълбока скръб и е поднесъл искрените си извинения за трагичната смърт на екипа на "Световна централна кухня".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също изрази съжаление за този "трагичен случай на непреднамерен удар от страна на нашите въоръжени сили срещу невинни хора в Ивицата Газа". В същото време обаче той определи грешката на армията като част от воденето на война.

"Такива неща се случват по време на война", каза той. "Ще разследваме случая в контакт с държавите (от които са жертвите) и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че това няма да се повтори", каза още Нетаняху.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Реакциите от света

След смъртта на седемте хуманитарни работници президентът на САЩ Джо Байдън отправи остър упрек към Израел.

"Това не е изолиран случай. Този конфликт е един от най-тежките в последно време по отношение на това колко хуманитарни работници са били убити", каза той и добави, че това е една от основните причини, поради които разпределението на хуманитарната помощ в Газа е толкова трудно.

По думите му Израел не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници, които се опитват да доставят отчаяно необходимата помощ на цивилното население.

"Инциденти като вчерашния просто не трябва да се случват", добави президентът във вторник.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред журналисти , че САЩ са настояли пред израелското правителство "за бързо, задълбочено и безпристрастно разследване, за да разберем какво точно се е случило".

Франция също "осъди строго" въздушния удар.

"Защитаването на хуманитарните работници е морален и правен императив, който всеки трябва да спазва. Нищо не може да оправдае подобна трагедия", каза френският външен министър Стефан Сежурне на съвместната пресконференция с Блинкен.

Великобритания дори извика посланичката на Израел в Лондон Ципи Хотовели във връзка с удара, при който загинаха трима нейни граждани. Същевременно външният министър Дейвид Камерън написа в Х, че е говорил с израелския си колега Израел Кац, за да подчертае, че въпросните смъртни случаи са "напълно неприемливи".

"Израел трябва незабавно да обясни как се е случило това и да извърши мащабни промени, за да гарантира сигурността на хуманитарните служители, работещи на място", добави Камерън.

Германия също призова Израел да "проведе бързо и задълбочено разследване".

"Хуманитарните работници трябва да могат да вършат важната си работа в пълна безопасност по целия свят, а също и в Газа", написа в Х външната министърка Аналена Бербок.

Основателят на "Световна централна кухня" Андре стартира дейността ѝпрез 2010 година, като изпраща готвачи и храна в Хаити след голямото земетресение. След атаката в Газа той каза, че е съкрушен и че страда за семействата и приятелите на убитите.

"Израелското правителство трябва да спре тези безразборни убийства, да престане да ограничава хуманитарните помощи и да прекрати практиката си да използва храната като оръжие", написа Андре в социалните мрежи.

"Световна централна кухня", която работи в над 20 страни по света, е независима от ООН и се разглежда като една от малкото жизнеспособни алтернативи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА), за която Израел продължава да твърди, че е компрометирана от Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG