Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху отхвърли предложението на Хамас за прекратяване на войната в Газа


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли предложение на ислямистката групировка Хамас за прекратяване на войната в Ивицата Газа срещу освобождаване на израелските заложници. Той изрази готовност за временно прекратяване на боевете, но не и за изтеглянето на израелската армия от анклава.

Новината идва на фона на преговорите между Израел и управляващата в Газа ислямистка групуровка Хамас с посредничеството на САЩ, Катар и Египет, които се провеждат в Кайро. По-рано Тел Авив отправи предложение, което включва 40-дневно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на държаните от Хамас израелски заложници, както и възможното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

На 7 октомври 2023 г. Хамас атакува Израел, при което загинаха 1200 души, а други над 250 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви война на групировката, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, загиналите в Ивицата са над 34 хил.души.

"Хамас остава неотстъпчив в крайните си искания, първото от които е изтеглянето на всички наши войски от ивицата Газа, край на войната и оставяне на Хамас на власт. Израел не може да приеме това", каза Нетаняху. Той добави, че ако Тел Авив се съгласи на условията на Хамас това ще позволи на групировката "да извършва отново и отново своите масови убийства, изнасилвания и отвличания".

В събота няколко хиляди души излязоха на протест в Тел Авив с искане Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа.

Протестиращите в Тел Авив скандираха „войната не е свещена, животът е“ и издигнаха плакати с надписи „Преговаряйте сега, тръгнете си после“. Някой от протестиращите обвиниха правителството на Нетаняху, че е опитва да удължи войната и поискаха нови избори.

Един от съветниците на лидера на Хамас Исмаил Хаиня каза, че групировката разглежда последното предложение на Израел „с пълна сериозност“. Той подчерта, че сделка между двете страни може да бъде постигната само при условие, че израелската армия се изтегли изцяло от Газа и войната бъде окончателно прекратена.

Последното искане не се разглежда като вариант от израелското правителство, пише Би Би Си като цитира източник от кабинета на Нетаняху.

От седмици Израел провежда атаки срещу южния град Рафах, но не започва сухопътна операция. В града е концетрирана голяма част от населението на Газа, което беше разселено заради сухопътната инвазия на Израел в северната част на анклава преди месеци.

САЩ и Запада критикуват евентуалната израелска мащабна операция срещу Рафах заради опасенията от евентуални масови жертви сред цивилното население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG