Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Единственото препятствие е Хамас". Какво става с преговорите за примирие в Ивицата Газа


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Делегация на управляващата в Ивицата Газа ислямистка групуровка Хамас пристигна за преговори с Израел в Египет. Целта на преговорите е да се обсъди предложеното от Тел Авив примирие между враждуващите страни.

Отправеното от Израел предложение включва 40-дневно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на държаните от Хамас израелски заложници, както и възможното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

На 7 октомври 2023 г. Хамас атакува Израел, при което загинаха 1200 души, а други над 250 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви война на групировката, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, загиналите в Ивицата са над 34 хил.души.

Преговорите, в които посредническа роля играят САЩ, Египет, Катар, продължават от седмици. Преди седмици Хамас отказа шестседмично прекратяване на огъня и връщането на 40 израелски заложници срещу стотици палестински затворници, държани в Израел.

„Реалността в този момент е, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня това е Хамас“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота. Той добави, че след като от групировката се определя за представител на палестинците, отговорът на предложението на Израел трябва да бъде положителен.

Държавният секретар на САЩ критикува и евентуална израелска мащабна военна операция срещу южния град Рафах. По думите му Тел Авив няма план за защита на цивилните при подобно нападение, а това го прави неприемливо за Вашингтон.

В Рафах е концентрирана голяма част от населението на Ивицата Газа, което се стече там след израелските атаки срещу северната част на анклава.

Преди месец президентът на САЩ Джо Байдън за първи път заплаши да постави условия за предаването на американски оръжия на Израел, ако страната не предприеме стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

В последните месеци в множество университети в САЩ се провеждат протести в защита на Палестина. Искането им е образователните институции да се откажат от инвестициите, които получават от компании, свързани с Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG