Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окупирана зала и полицейска акция. Защо десетки университети в САЩ протестират


Полицаи влизат в окупираната зала на Колумбийския университет.
Полицаи влизат в окупираната зала на Колумбийския университет.

Полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински демонстранти късно във вторник. Те бяха изведени от академична сграда в кампуса на Колумбийския университет, която окупираха по-рано на 30 април.

Новината идва на фона на редица протести в подкрепа на Палестина в американски университети в цялата страна. Искането им е образователните институции да се откажат от инвестициите, които получават от компании, свързани с Израел.

На 7 октомври Хамас атакува Израел, при което загинаха 1200 души, а други над 250 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви война на групировката, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

По данни на здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, досега това е довело смъртта на над 34 хиляди души. В това число са включени и членовете на групировката.

Във вторник говорител на полицията в Ню Йорк съобщи, че университетското градче е било разчистено от протестиращи в рамките на три часа. Той каза, че са били извършени "десетки" арести.

Ректорката на Колумбийския университет Минуш Шафик поиска полицията да остане в кампуса поне до 17 май - два дни след церемониите по завършване в университета - "за да поддържа реда и да гарантира, че лагерите няма да бъдат създадени отново".

Полицаи разрушават лагера в подкрепа на Палестина в Колумбийския университет.
Полицаи разрушават лагера в подкрепа на Палестина в Колумбийския университет.

Колумбийският университет е един от десетки в САЩ, в които студенти, протестиращи срещу войната в Газа, провеждат протести. До момента арестуваните са над хиляда в цялата страна.

Защо студентите протестират

След началото на войната между Хамас и Израел студентите в САЩ започнаха да организират митинги, гладни стачки, а през последните дни и лагери срещу войната.

Тяхното искане е университетите им, много от които получават огромни дарения, да се откажат от тези, свързани с Израел.

Протестиращи в Колумбийския университет окупират зала в университета.
Протестиращи в Колумбийския университет окупират зала в университета.

Студентските активисти смятат, че компаниите, които извършват стопанска дейност в Израел или си партнират с израелски организации, са съучастници в продължаващата война в Газа.

Чрез университетските фондове се финансират редица дейности, пише Би Би Си - от изследователски лаборатории до стипендиантски фондове.

Тази седмица ректорката Мануш Шафик каза, че Колумбия няма да се откаже от финансирането на Израел. Вместо това тя предложи да инвестира в здравеопазването и образованието в Газа и да направи преките инвестиции на Колумбия по-прозрачни.

Как започнаха протестите

Протестите започнаха от Колумбийския университет в началото на април. Тогава стотици студенти разпънаха палатки в кампуса на университета, докато ректорът Минуш Шафик даваше показания пред Конгреса на САЩ за антисемитизма там.

Последваха масови арести, но те не успяха да предотвратят разрастването на протеста и доведоха до акции в още университети.

Учебните занятия в Колумбийския университет бяха отменени, като същевременно се водеха преговори. Те се провалиха, а след като студентите окупираха зала в университета на 30 април, полицията беше извикана отново.

В момента протести се провеждат в над 50 университета в цялата страна, сред които Харвард, Йейл, Бъркли, Принстън и други.

Студентка гледа тексаски войници, докато студенти протестират срещу войната между Израел и Хамас в кампуса на Тексаския университет в Остин.
Студентка гледа тексаски войници, докато студенти протестират срещу войната между Израел и Хамас в кампуса на Тексаския университет в Остин.

Протестиращи в подкрепа на Палестина се събраха през изминалата седмица и в университети в Австралия, Канада, Франция, Италия и Обединеното кралство.

На този етап част от университетите преговарят със студентските активисти, а други искат съдействието на полицията. В понеделник бяха извършени арести в Тексас, Юта и Вирджиния.

Същевременно политици съобщиха за проява на антисемитизъм на част от тези протести. Еврейски студенти в няколко кампуса също казват пред Би Би Си, че е имало случаи, които са ги накарали да се чувстват неудобно или да се страхуват.

Демонстрациите предизвикаха и контрапротести, на които те са обвинявани в разпалване на антисемитизъм. Пропалестинската страна смята, че е несправедливо заклеймена като антисемитска заради това, че критикува израелското правителство и изразява подкрепа за правата на човека, пише Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG