Връзки за достъпност

Извънредни новини

Християндемократите печелят изборите в Бавария. "Алтернатива за Германия" с растяща подкрепа


Премиерът на Бавария Маркус Зьодер
Премиерът на Бавария Маркус Зьодер

Дясноцентристките и консервативни сестрински партии Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) печелят изборите в германските провинции Бавария и Хесен, съобщи ДПА.

Резултатите в двете провинции се смятат за показателни за общото настроение сред избирателите в страната. Те идват точно в средата на мандата на настоящото коалиционно правителство между Социалдемократическата партия, Зелените и либералната Свободна демократическа партия. Изборните резултати идват в момент на сериозен спад на подкрепата за това правителство и увеличаването на резултатите на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзД).

В Бавария ХСС, който е оглавяван от регионалния премиер Маркус Зьодер, събира 37% от гласовете. Резултатът е близък до този, който съюзът, воден от Зьодер, постигна на изборите преди пет години. Очаква се той да бъде и един от кандидатите на ХДС и ХСС за канцлер на парламентарните избори през 2025 г.

Коалиционните партньори на ХСС в Бавария „Свободни избиратели“ са втори с 15,8%.

Трети в провинцията е „Алтернатива за Германия“ (АзГ) с 14,6%, което е повишаване на резултата им с една трета спрямо изборите през 2018 г.

Четвърти с 14,4% остават Зелените, а Германската социалдемократическа партията на канцлера Олаф Шолц получава едва 8,4%.

В Хесен ХДС постигат категорична победа с 34,6%, което е с над 7% по-добър резултат спрямо 2018 г. Досегашният им коалиционен партньор Зелените получават 14,8%, което е спад с 5% от резултата им от последните избори.

И в Хесен втора политическа сила е АзД, която печели 18,4%, което е подобрение от над 5% спрямо предишните избори.

Социалдемократите печелят 15,1%, което е исторически антирекорд за партията в провинцията. На изборите преди 10 години резултатът ѝ беше двойно по-висок.

От управляващата социалдемократическа партия приеха тежко резултатите в двете провинции. Генералният секретар Кевин Кюнтер каза, че те са сигнал за управлението в Берлин, и добави, че управляващите „не са слепи и глухи“.

В същото време медиите в страната коментират, че подобряването на резултатите на АзГ в най-богатите райони на Германия е знак за това, че тя разширява влиянието си. Досега добрите резултатите на крайнодесните бяха свързвани само с по-бедните области в Източна Германия.

АзГ е изолирана от управлението както на федерално ниво, така и в парламентите в отделните провинции. Партиите в Бавария и Хесен се зарекоха още преди изборите, че ще продължават да изолират крайнодесните си колеги от властта.

В Германия управлява коалиция, начело със социалдемократите на Олаф Шолц. След изборите през 2021 г. за пръв път път от 2005 г. насам Християндемократите останаха в опозиция. Това се случи след четири мандата, в които канцлер беше Ангела Меркел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG