Връзки за достъпност

Извънредни новини

Моди обяви победа, но загуби тоталната власт. Ще променят ли Индия "най-големите избори"


Индийският министър-председател Нарендра Моди
Индийският министър-председател Нарендра Моди

Индийският министър-председател Нарендра Моди обяви победа на изборите за долна камара на парламента в Индия. Партията на Моди Бхаратия Джаната получи 240 места, обяви Индийската избирателна комисия.

Изборите обаче донесоха изненадващ резултат. Коалицията, водена от Моди, си беше поставила за цел да спечели близо 400 от 543 места в индийския парламент. В момента тя има 294. Същевременно опозиционната партия INDIA, за която социологическите проучвания предвиждаха значително по-нисък резултат, има 232 места.

Новината идва след продължили шест седмици избори, в които право на глас имаха близо 1 милиард души.

„Днешната победа е победа на най-голямата демокрация в света“, каза Моди във вторник. Той добави, че индийските избиратели са „показали огромна вяра“ както в неговата партия, така и в коалицията му Национален демократичен алианс.

С 240 места, за първи път от идването си на власт, партията на Моди не успя да си осигури самостоятелно мнозинство. Това означава, че тя ще трябва да разчита на партньорите в коалицията си.

Кога и как

Парламентарните избори в Индия през 2024 г. се проведоха в продължение на шест седмици между 19 април и 1 юни. Те са най-големите, които светът някога е виждал.

В тях право на глас имаха 969 милиона души.

Гласуването се проведе поетапно, за да може да се осигури охрана на всички избирателни секции.

В изборите бяха използвани милиони електронни машини за гласуване, като след пускането на бюлетината, хората бяха маркирани с неизтриваемо мастило. Целта е да се предотврати повторно гласуване.

Мастилото оцветява кожата и ноктите в лилаво и остава за около две седмици, като е почти невъзможно да бъде премахнато.

Площта на Индия е 3,3 млн. кв. км. Според изборните правила на страната трябва да има изборна секция в близост до всяко жилище.

По време на изборите през 2024 г. служители е трябвало да изминат 39 км до село в щата Аруначал Прадеш в Североизточна Индия, за да дадат възможност на една-единствена избирателка да гласува, пише Би Би Си.

Обещанията на Моди

Въпреки по-ниския от очакваното резултат, Моди обеща да превърне индийската икономика в третата по големина в света. В момента тя заема пето място.

Той каза, че наред с други неща, ще работи за индийското отбранително производство, ще увеличи работните места за младите хора, ще повиши износа и ще помогне на земеделските производители.

Ще продължат да се прилагат и много от хиндуистките националистически политики, въведени от него през последните 10 години.

Какви са основните проблеми

Основното предизвикателство през 2024 г. идва от Индийския национален алианс за развитие и приобщаване (INDIA) - коалиция от опозиционни партии, включително някога доминиращата партия Индийски национален конгрес.

Коалицията включва повече от 20 партии.

Моди казва, че по време на неговия мандат глобалният авторитет на Индия се е повишил. Той отдава това на разрастващата се икономика и по-близките отношения със САЩ.

По време на мандата си той въведе схеми за социално подпомагане, като например предоставяне на безплатно зърно на най-бедните индийци и месечна добавка от 1250 рупии (16 долара) за жени от семейства с ниски доходи.

Според опозицията обаче безработицата остава висока, особено сред младите хора. Тя смята и че Индия се движи към установяването на автокрация. Международната група за защита на гражданските свободи Freedom House определя Индия като „частично свободна“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG